Opinió

Keep calm

Zzzzzzz

La justícia espanyola s’ha quedat sola a Europa, convertint Espanya en una illa autoritària

A la societat catalana li ha sonat el despertador dues vegades. La primera

va ser l’estiu del 2010, quan el Tribunal Constitucional va destruir l’Estatut i es van il·luminar, de cop, tot el que fins aleshores havien estat ombres desdibuixades i sospites més o menys genèriques. Sobtadament, els magistrats del TC apareixien com el que eren: uns espavilats a sou del PSOE i el PP. I el sistema polític derivat de la Transició quedava a la vista, amb bitllets que vessaven de les butxaques de la casta i clavegueres sobreeixint al mig del carrer. Tant de soroll va fer que la major part del país es despertés.

Quatre estius més tard va sonar la segona alarma. La confessió de Jordi Pujol va encendre un focus potent i direccionat sobre trenta anys d’autonomisme. I es va veure que el pujolisme era la més petita d’un joc de nines russes, un subsistema pensat per gestionar uns quants interessos sota la legitimació del gradualisme nacional. La majoria dels ciutadans d’aquest país van sentir les dues alarmes. El sistema espanyol els anava en contra i l’autonomisme no era l’eina que ells pensaven. Políticament, no s’han tornat a adormir.

Als espanyols també els ha sonat el despertador dues vegades. La primera l’abril del 2012, quan van saber –després de dècades de culte a la personalitat– que Joan Carles I era un barrut que estava caçant elefants a l’Àfrica mentre es disparaven les xifres d’atur i es retallava la inversió social. El sistema els havia enganyat sempre, convertint un comissionista immoral en un personatge enviat per la Providència a qui li devien la democràcia. L’alarma va sonar i ressonar com una estampida de paquiderms. Alguna incomoditat, algun nas arrufat. Però no es van despertar.

La segona alerta s’ha disparat ara, eixordadora. La justícia espanyola s’ha quedat sola a Europa, convertint Espanya en una illa autoritària. Una deriva que tindrà conseqüències greus i que ni tan sols serveix per apaivagar l’independentisme, que continua creixent a les enquestes... Però no, aquesta vegada tampoc no es despertaran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia