Opinió

la crònica

Moviment o partit

La Crida Nacional per la República comença a agafar forma i estructura. La nova plataforma que han creat i impulsat el president Puigdemont, el president Torra i el cap de files de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha enviat una carta per correu electrònic als més o menys 50.000 adherits per a convidar-los al gran acte en què la Crida Nacional per la República concretarà l’estructura l’estratègia política. Això serà més o menys pels voltants de l’ 1 d’octubre, aniversari del referèndum.

La carta en què s’invita a participar a la fundació del nou espai –es pot entendre partit— ens diu que “l’adhesió a la Crida no pot quedar només en el suport a un manifest”. Estem bastint, diuen, “un espai polític on cap tothom”. Els seus portaveus, la diputada Gemma Geis i el delegat a Madrid de la Generalitat, Ferran Mascarell, han manifestat en diverses ocasions que la plataforma és un moviment que vol ser transversal, amb ganes de fer una cosa nova, diferent, que sumi persones i no sigles”. Aquest moviment, afegeixen, no és una crida per sumar partits polítics ni per redundar cap partit ni espai polític. Bé, tot això, més o menys, és el que diu la carta per a convidar a la convenció i el que manifesten els seus portaveus.

Creiem que és positiva tota iniciativa que porti d’alguna manera cap a la independència. Malgrat tot, és necessari plantejar uns quants interrogants:

1. La Crida és un moviment que es vol convertir en partit polític, com sembla? Si és un moviment, ja tenim l’ANC (encara que l’ANC fa un temps que ha deixat de ser un moviment transversal per convertir-se en la crossa de Puigdemont), Òmnium i d’altres. Si aquest moviment es vol convertir en partit polític de cap manera pot ser transversal i que aixoplugui totes les ideologies. Un partit polític té unes estructures, uns dirigents, una línia política i uns plantejaments socials. Ha de quedar clar si aquest moviment o partit polític el que vol és la tercera reconversió de la reconversió de Convergència i, per tant, l’absorció del PDeCAT.

2. Si, tal com diu la carta de convocatòria de la convenció, s’ha de concretar l’estructura i l’estratègia política del nou espai o partit, no seria necessari tenir un esbós, una espècie de programa per a poder després, en la convenció, debatre’l? Si, com es diu, es tenen ganes de fer una cosa nova, diferent, engrescadora, no seria bo tenir les línies mestres que els promotors de la Crida proposen? Tal volta, però, no cal discutir gaire res. El potent lideratge ja assenyalarà el que s’ha de fer o dir

3. La Crida, diu la carta, ha de sumar persones i no sigles. Perfecte. Si un militant d’Esquerra, del PDeCAT o de la CUP s’hi adhereix i aquest moviment es converteix en partit, serà a la vegada militant de dos partits diferents o haurà de renunciar a militar a Esquerra o al PDeCAT o a la CUP?

4. Té alguna cosa a veure aquest moviment o partit polític amb el Consell de la República que, tal com diu el diputat Comín, ha de ser l’estat major del procés? Per altra banda, algú ha aclarit mai què vol dir “estat major del procés”?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia