Opinió

LA GALERIA

Tractorada cívica

La tractorada va ser un exemple més de la força per restaurar la democràcia de debò

El passat dimecres, 22 d’agost, en el marc espai incomparable i simbòlic de l’entrada a la presó del Puig de les Basses –al terme municipal de Figueres– vam/vaig viure una jornada veritablement digna, cívica i reivindicativa de radicalitat democràtica i patriotisme social amb tots els ets i uts. Malgrat la calor infernal, amb un sol tropical molt mortificador. Entre 300 a 400 persones i un centenar de tractors –d’arreu de les comarques gironines– vam donar escalf i fer possible la solidaritat –política, social i humana– a l’exconsellera d’Afers Socials i exsindicalista de Torroella de Montgrí Dolors Bassa.

Aquest acte carregat de dignitat, en una hora molt difícil, va tenir la presència de tres oradors excepcionals: Montserrat Bassa, germana de Dolors Bassa i ja prou coneguda els darrers mesos, Joan Caball, coordinador de la Unió de Pagesos, home jove i alhora experimentat, bon coneixedor de la terra i de la geografia humana de Catalunya, i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, exdiputada al Congrés dels diputats i exalcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, una dona ferma amb un verb potent i molt pedagògic. Doncs bé, els discursos, les dissertacions van ser molt contundents però, alhora, molt apropiades per als moments que vivim a casa nostra. Va encendre el foc discursiu la germana de la Dolors, que, com a familiar molt directe d’una presa política injustament engarjolada, va destacar els orígens pagesos de la família Bassa i també va fer referència al fet que la pagesia ja fa temps que es mobilitza. El coordinador nacional d’Unió de Pagesos va encunyar una frase que em sembla molt adient i meravellosa: “No fem més que servir i respondre a les inquietuds d’aquest país.” Finament, la consellera d’Agricultura, una dona poderosa i de pedra picada, molt coneixedora del territori i que domina molt bé l’oratòria política davant qualsevol interlocutor, va expressar una gran dosi de dignitat per definir un Estat espanyol “en decadència”, completament caduc i demofòbic. Teresa Jordà va reblar el clau davant d’una audiència entusiasta, definint molt bé el fet que, l’1 d’octubre, l’Estat espanyol, d’una forma grollera i violenta, ens va robar l’alegria d’una victòria incontestable. En síntesi, aquesta històrica tractorada cívica va ser un exemple més de la força de l’empordanès, gironí i català, per restaurar la democràcia de debò i avançar amb pas fer cap a la implementació definitiva de la República catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia