Opinió

Keep calm

Partal

L’anàlisi no sols és lúcida, sinó que també és emocionant. Les emocions venen després de la lectura dels fets

Joan Fuster va escriure que menys banderes, menys himnes i menys visques. Estava parlant dels elements exclusivament emocionals que s’han produït als Països Catalans les darreres dècades. Doncs bé, Vicent Partal, en el seu darrer llibre, Nou homenatge a Catalunya, i que és un tribut a George Orwell, utilitza no les emocions, sinó els arguments; no els visques, sinó l’anàlisi de fets, alguns coneguts i d’altres completament nous. Un periodista en profunditat com és Partal no s’acontenta amb els titulars dels diaris, sinó que va més enllà: aprofundeix en els fets, els contrasta amb la realitat i argumenta racionalment sobre els esdeveniments produïts a Catalunya els darrers anys.

L’anàlisi no sols és lúcida, sinó que també és emocionant. Les emocions venen després de la lectura dels fets, no a priori, i ens mostra un coratge col·lectiu, una resistència admirable i un propòsit pacífic però contundent: la independència de Catalunya.

Fets, fets i fets. Mireu-ne un exemple: “La por de la independència de Catalunya i del reconeixement d’aquesta independència per altres estats ha derivat a Espanya en un exercici diplomàtic a la defensiva que ha aconseguit irritar notablement molts estats i nombroses institucions. Encara recorde la cara d’estupefacció dels responsables de la Universitat d’Oslo, a Noruega, quan em van explicar que l’ambaixador espanyol els havia enviat una carta en castellà –a Noruega en castellà– exigint-los que no es fes un debat al qual jo havia estat convidat per parlar sobre la independència de Catalunya.” És només un exemple: tot el llibre està farcit de notícies de primera mà o de notícies contrastades. I l’argument és purament racional.

Tot i això, m’he trobat amb aigua als ulls en alguns fragments de l’obra. Perquè he viscut la majoria dels fets i perquè sé reconèixer l’objectivitat calmada i ferma de Vicent Partal. VilaWeb és un referent mundial, i és obra d’ell. Xiquet: ets un crac.

De debò: no us el perdeu. És el llibre de l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia