Opinió

Full de ruta

Comença la campanya

Pocs fraus es trobaran si qualsevol dia d’aquests s’apropen a qualsevol de les cooperatives que resisteixen els embats i hi compren oli del bo

A molts de vostès, els passarà desapercebuda la campanya que ara comença. Perquè prou maldecaps tenim al país per estar-ne pendents, d’aquesta. I perquè ens hem acostumat a trobar-nos-ho tot a la taula, com si tot sortís d’una proveta, de qualsevol laboratori. Per això potser no seran conscients que aquests dies una petita part del país, la dels pagesos productors d’oli, inicien una nova campanya. Això vol dir que comença tot un engranatge que va des de collir les olives fins que comencin a sortir els rajos verdosos del primer oli d’oliva extra verge. Les cooperatives d’una part important del país engeguen màquines i els pagesos del sector inicien unes setmanes de feina dura. En aquest inici de la collita 2018/2019 s’ha fet públic un informe de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) en què denuncien que de 41 estudis d’oli d’oliva verge extra, 20 marques que es venen amb aquesta etiqueta no es corresponen amb la realitat i no compleixen els requisits del reglament europeu que regula la comercialització de l’oli. O sigui, que no es tracta d’oli d’oliva verge extra, sinó d’una categoria inferior, segons aquesta organització, que en denuncia el frau.

Les grans envasadores industrials s’han queixat del procediment que ha emprat l’OCU per fer aquestes anàlisis, mentre que les organitzacions agràries i la majoria de les denominacions d’origen la defensen. No podem donar gat per llebre. A Catalunya tenim cinc grans denominacions d’origen protegides d’oli (Siurana, les Garrigues, Baix Ebre-Montsià, Terra Alta i Empordà). Pocs fraus es trobaran si qualsevol dia d’aquests s’apropen a qualsevol de les cooperatives que resisteixen els embats i hi compren oli. Oli del bo. Serà bo per al seu paladar, per a la seva i la nostra economia, per conservar el territori i els paisatges que crea l’activitat agrària i perquè és la nostra contribució a la continuïtat de la producció agrària de proximitat. Fer país també és això.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia