Opinió

Keep calm

No som el 50, som el 80%!

Hi ha una gran majoria social i transversal que diu prou a la repressió i que vol una solució política urgent

El documental de Netflix Dos Cataluñas va ser un gran encert i, alhora, una gran patinada. Encert perquè ha permès que les imatges dels piolins amb les porres l’1-O donés la volta al món i ja només per això hem de celebrar que s’hagi rodat aquest documental que, a més, està fet amb uns altíssims estàndards. Però alhora ha estat desafortunat perquè s’ha bastit damunt d’una premissa falsa: el de les dues Catalunyes permanentment enfrontades i eternament empatades.

Ni enfrontades, ni empatades. Ja s’ha escrit molt sobre el fals mite de la fractura social que reprodueixen com un mantra certs mitjans espanyols amb l’excusa de la batalleta dels llaços grocs: aquí som gent de pau i convivim en una harmonia (només trencada per les agressions –per sort puntuals– d’ultres i feixistes). Ara bé, no hem invertit tanta energia com caldria a explicar que tampoc és certa la premissa de l’empat etern; no és veritat que la societat catalana estigui partida per la meitat, perquè a la banda dels demòcrates que defensen el dret a decidir, que volen una solució política al conflicte i que estan en contra de l’empresonament dels líders catalans som el 80%, no pas el 50.

Ho reflectia un sondeig publicat a La Vanguardia –mitjà poc susceptible de cuinar enquestes a favor de l’independentisme-; el 80% dels catalans consideren injust l’empresonament dels presos polítics catalans i en voldrien el seu alliberament. Fa pocs dies El Periódico de Catalunya també publicava una enquesta que repetia la xifra: el 80% dels catalans defensen que s’ha de poder votar en referèndum. Per això era tan necessari que naixés la plataforma Som el 80%, impulsada per Òmnium Cultural i que ha aconseguit un suport amplíssim, de persones d’ideologies molt diverses, convertint-se en l’espai de trobada més transversal que s’ha creat en molt temps i deixant un missatge clar: aquí no hi ha un enfrontament civil de bàndols, aquí hi ha una gran majoria social i transversal que diu prou a la repressió i que vol una solució política urgent. Ara caldrà veure si el govern espanyol cedeix davant del 20% o escolta la veu del 80%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia