Opinió

De reüll

El Nova York de Djuna

Barnes es va autobatejar com “la desconeguda més famosa del segle”

Djuna Barnes es va posar l’originalitat per barret i no se la va treure en tota la vida. S’havia autobatejat com “la desconeguda més famosa del segle” després d’haver viscut en l’efervescent París d’entreguerres on hi era tothom. O gairebé tothom. A la capital francesa escrivia sobre els expatriats nord-americans, tot i que ella n’era sens dubte un dels grans personatges. En part sobrevivia gràcies als diners de Peggy Guggenheim i a la casa anglesa d’aquesta famosa col·leccionista també nord-americana va escriure El bosc de la nit, la seva obra més coneguda.

Però abans d’amarar-se del glamur de la ciutat de la llum, Barnes havia fet de periodista a Nova York. Vivia al Greenwich Village i retratava la bohèmia. Escrivia entrevistes, reportatges, crítiques teatrals i de llibres. El periodisme era el mitjà per guanyar-se la vida i poder dedicar-se a la poesia. Algunes d’aquestes peces de joventut les ha recollides l’editorial Elba a Mi Nueva York 1913-1919, un seguit d’articles lluminosos sobre com bategava una ciutat canviant on s’erigien els primers gratacels. Plens d’humor, sovint irònics, i amb una mirada de perplexitat sorprenent, els articles de Barnes són contes curts radicalment visuals que descriuen l’auge de les sales de ball i de les sufragistes, els combats de boxa, els racons del Chinatown o els diumenges a Coney Island. Tot un món radiografiat des d’una mirada única. Què més es pot demanar?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia