Opinió

LA GALERIA

A les fosques

Allà com aquí hi poden viure persones que roben la llum, però per castigar un infractor cal ‘castigar’ tota una comunitat?

Cap a les nou del vespre del dilluns 19 ens vam quedar sense llum. Semblava una caiguda puntual, però els veïns i els carrers també estaven a les fosques. Per un xat del barri vam saber que era el sector a l’entorn de la pujada de la Barrufa. Havia petat un transformador, deien. Vaig trucar al 112, a veure què en sabien, i la resposta va ser correcta però indiferent, com si la cosa no tingués a veure amb ells. Truco al 092. Aquí l’interlocutor es va mostrar indiferent i, a més, poc agradable, com si el fet que una part del barri de Montjuïc estigués a les fosques no fora un problema que incumbís a la Policia Municipal. No era cap emergència, però feia una hora que estàvem sense llum i no sabíem res. Estem tan mal preparats per a l’imprevist que la claror d’una llanterna no era suficient per veure el número d’avaries del rebut d’Endesa, i vaig trucar al d’atenció al client, i, després de passejar-me una bona estona –que si em gravaven, que si la protecció de dades, que si en català o en castellà, etc.–, vaig trobar interlocutor, que se’m va treure de sobre dient que abaixés i apugés els interruptors. Vaig deixar-ho córrer per encendre un bon foc i cap al nou dia. Al llit pensava en la gent que va tapar llars de foc i que confia en el subministrament de gas i llum i té fogons elèctrics... A les cinc de la matinada encara no havia tornat. A les vuit vaig posar-me nerviós, feia més d’onze hores que no teníem electricitat. En mirar el rebut d’Endesa vaig veure que el número d’avaries era un altre. Vaig passar tots els emprenyadors tràmits previs i vaig poder parlar amb un operador, i en català! L’alegria a casa del pobre dura poc. Va dir que no li constava cap avaria i que ja parlaria amb un tècnic perquè s’ho vingués a mirar. “Escolti’m, que fa dotze hores que estem sense llum!” Com si sentís ploure. Em va donar un número de referència i si no tenia novetats al cap de 90 minuts hi havia de tornar a trucar. Vaig decidir anar a escampar la boira, i vaig veure cases ocupades, ben noves, amb els llums de fora oberts les 24 hores com cada dia. Quan vaig tornar, s’havia fet la llum. Tot això és poca cosa davant el problema que fa dies que s’està denunciant a Girona, que unes 500 famílies de la Font de la Pólvora pateixen talls a diari perquè Endesa hi assaja un pla contra el frau elèctric. Sí, allà com aquí hi poden viure persones que roben la llum, però per castigar un infractor cal castigar tota una comunitat? Dilluns passat vam tornar a quedar a les fosques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia