Opinió

Vuits i nous

Pedals i motors

“Les bicicletes, els patins i els patinets evolucionen en sentit cotxe

Les bicicletes, el patins, els patinets... I els tumilets? Per què no un carril tumilet a ciutat? També era una joguina de Reis i un sistema de transport. Era un híbrid de patinet i cotxe de pedals. S’hi anava assegut i es feia avançar impulsant un manillar endavant i enrere, com qui rema. En busco informació a Google. Aquí el tinc: n’hi havia de metall i de fusta i tenien quatre rodes, les de davant amb moviment a dreta i esquerra. Diu que es van començar a fabricar el 1953. Jo els vaig veure a partir d’aquesta data –no en vaig a tenir mai cap–, però em sembla que la informació és errònia. Asseguraria que la revista infantil En Patufet dels anys vint i trenta en publicava anuncis. Els nens de les Pàgines viscudes de Folch i Torres ja demanaven un tumilet als Reis. Acabo d’evocar els cotxes de pedals. Per què els adults no els reivindiquen i no demanen també un carril especial per circular-hi? Són ecològics, pacifiquen el trànsit, servirien, també, per anar a la feina... Els antics patinets s’havien de propulsar amb un dels dos peus. Als nous se’ls aplica un motoret –elèctric, evidentment– per evitar l’esforç. Amb els cotxes de pedals es podria fer igualment. Tots aquests vehicles tenen en comú que són descapotats i que el passatger es mulla quan plou. Ja vindran els que es puguin cobrir per evitar la molèstia. Hi fa fred. Quan estiguin coberts, algun sistema de calefacció, de refrigeració a l’estiu, s’haurà de trobar. Tenia un amic que volava amb parapent. Tot el dia em cantava les excel·lències de respirar l’aire de metres amunt. Un dia va tenir un ensurt i va optar per l’avió sense motor. Va tenir una altra ensopegada i el motor va ser incorporat. Ho va deixar córrer quan es va adonar que havia arribat a l’aviació convencional. Les bicicletes, els patins i els patinets van evolucionant en sentit automòbil. No diguem què passaria amb els cotxes de pedals, que ja en tenen la fesomia. De moment, el patinet ha arribat a la mateixa conclusió que la moto. La bicicleta està per caure. Els vianants que es queixen perquè aquests vehicles ocupen les voreres i són un perill estan a punt de tenir una alegria: tard o d’hora, les autoritats veuran el truc i faran baixar els motoritzats a la calçada en companyia dels seus parents de locomoció.

Els Reis havien portat uns cigarrets de xocolata. Els van prohibir coincidint amb les lleis contra el tabac. Deien que incitaven els púbers a fumar. Amb cotxes de pedals o cuinetes, els Reis i la joguineria en general sempre han impulsat els nens a fer de grans, a jugar a ser grans. Quan som a l’edat adulta ve l’enyorament de les pàgines viscudes i una mena de regressió es produeix. Està estudiat. Volem tornar a ser nens, però, és clar, som grans i actuem com a tals i necessitem un motor que ens impulsi, com més va, més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia