Opinió

LA GALERIA

El gel no glaça el teatre

El desencert de posar una pista de gel davant del Teatre El Jardí de Figueres no pot amagar l’èxit de l’activitat teatral

L’envelat de la pista de gel a Figueres s’ha instal·lat just davant d’una de les façanes més emblemàtiques de la ciutat, la del Teatre El Jardí. És una pena que durant les festes nadalenques la façana principal del teatre no pugui lluir la seva profusió d’elements decoratius al·lusius al món de les arts escèniques. Un espai construït el 1914 per l’arquitecte Llorenç Ros i Costa, i que l’alcalde Eduard Puig Vayreda va recuperar com a teatre municipal. Tot i que ara la façana no llueix, aquesta sala ha mantingut la seva activitat amb diferents representacions. De totes, en destaco El ball i La balada del sabater d’Ordis.

El ball, crònica sentimental figuerenca és una creació col·lectiva de la Funcional Teatre, inspirada en Le bal, una invenció del grup francès Théâtre du Campagnol. Es tracta d’una obra sense paraules però amb molta música que fa un recorregut per la història local mitjançant les cançons i els balls de cada moment. Músiques i danses que formen part de la nostra memòria col·lectiva, que comença el 1931 amb la proclamació de la República, passant pels anys del franquisme, l’arribada del turisme, la transició o la bombolla immobiliària. Tot plegat, una manera de transportar a l’espectador a cada una de les èpoques evocades fins a l’actualitat amb una gran interpretació dels membres d’aquest grup local sota la direcció coral de Josep Maria Cortada, Jaume Parés i Anna Turró, amb el valor afegit de la música en directe que aporten sis músics d’alt l’escenari. L’altra obra que s’ha representat al Teatre El Jardí de Figueres també és un musical, La balada del sabater d’Ordis, basada en l’obra de Carles Fages de Climent, que s’emmarca en els actes commemoratius dels cinquanta anys de la mort del poeta empordanès. La representació és una versió lliure del músic Carles Coll, sota la direcció de Jordi Coromina, i que té Joan Massotkleiner com a narrador i Enric Matarrodona interpretant el paper del sabater d’Ordis.

Queda clar que el desencert de posar una pista de gel davant del Teatre El Jardí de Figueres no pot amagar ni l’èxit de les representacions que he citat, ni l’espectacular programació de Figueres a Escena, que s’ha presentat aquests dies, amb cinquanta espectacles previstos fins al mes de juliol, la majoria dels quals s’escenificaran en aquest teatre municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia