Opinió

Full de ruta

Molins a la Terra Alta

La DO Terra Alta, l’Ateneu La Pastora i la Plataforma en Defensa de la Terra Alta lideren la campanya per limitar el nombre d’empreses eòliques al territori

L’agricultura i el paisatge són els dos puntals principals de la comarca de la Terra Alta, que en els darrers anys ha fet una aposta decidida per l’enoturisme, per un model de desenvolupament sostenible basat en el sector del vi, l’oli i el turisme. Però es troben amb un fre: la proliferació eòlica, que ha cobert la comarca d’aerogeneradors, de molins gegants. No critiquen l’energia eòlica com a tal, però sí la massificació i el desequilibri territorial que suposa el fet que aquesta comarca disposi actualment de 184 molins, repartits en deu centrals, i que ara s’acaben d’aprovar uns projectes que, de tirar endavant, suposarien instal·lar 30 nous aerogeneradors (són els que la Generalitat va adjudicar l’any 2010 a les empreses Gas Natural i Alstöm, però que els promotors havien decidit ajornar fins ara per motius d’oportunitat econòmica).

La DO Terra Alta, la Plataforma en Defensa de la Terra Alta i l’Ateneu Popular La Pastora lideren ara la campanya per limitar el nombre d’empreses eòliques que s’instal·lin al territori. I fa només uns dies van aconseguir que el Consell Comarcal aprovés per unanimitat una moció en aquest sentit. Aquesta moció insta els partits i alcaldes de la comarca a establir límits respecte a les centrals eòliques per evitar una massificació que fonts de la Plataforma afirmen que “ja és una realitat”. I un fet no menys important: demanen a polítics i administracions que es tingui en compte el teixit associatiu i econòmic de la comarca a l’hora de prendre unes decisions que poden frenar l’auge de l’enoturisme, que ha pres volada en els últims anys. El president de la DO Terra Alta va recordar fa uns dies que, si aquests nous projectes s’acaben materialitzant, la comarca passaria de concentrar el 25% de l’energia eòlica instal·lada a Catalunya a prop de la meitat. Ningú no qüestiona els avantatges de l’energia eòlica, però sí unes xifres que en aquesta petita comarca són desproporcionades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia