Opinió

A la tres

Cs pacta amb Vox

“No és cert, com s’entesten a reiterar alguns amb insistència, que Vox se situï en l’arc del centredreta

Ciutadans i el PP han pactat amb Vox. Han arribat a un acord amb l’extrema dreta. S’hi han aliat. En un moment en què els d’Albert Rivera intenten de totes les maneres possibles distanciar-se de la incòmoda formació de Santiago Abascal, és bo recordar que això és exactament el que han fet a Andalusia. L’excusa: afavorir el canvi; el resultat: una entesa que normalitza i blanqueja l’extrema dreta. De moment, ja ha comportat que Vox obtingui una secretaria en la mesa de la cambra andalusa. Això, per ara.

Els taronges es debaten entre governar a la Junta i el malestar per un pacte amb els amics espanyols de Marine Le Pen i David Duke a ulls d’Europa i del món. I neguen, com ahir feia Inés Arrimadas, l’existència d’un acord que, quasi vorejant el ridícul, limiten als populars. Ells, venen a dir, només passaven per allà. No és ben bé així. Després de compartir manifestacions i actes, ara fan un pas més amb els antieuropeistes, els xenòfobs, els antifeministes... Que Ciutadans podria estar d’acord amb el programa de recentralització radical de Vox –proposen la supressió de l’Estat de les autonomies–, ho sabem. I ahir vam conèixer que rebutja la retirada de la llei contra la violència de gènere que demana la formació d’Abascal. Però, què diu de fulminar l’arrelament i la deportació automàtica dels immigrants il·legals, de la suspensió de l’espai Schengen, de les polítiques contra Europa que promouen? Quina és la posició dels de Rivera i Arrimadas davant les mesures ultranacionalistes, xenòfobes i masclistes de l’extrema dreta?

I quina és la de Manuel Valls? L’ex- primer ministre francès i candidat amb l’aval de Cs a l’alcaldia de Barcelona el deplora, conscient que l’aliança perjudica les seves expectatives electorals. Poc s’imaginava quan va fer el salt cap a la capital catalana que els autocentrats Ciutadans s’acostarien a l’equivalent estatal del Front National. Al socialista, els taronges li han destrossat la campanya. Perquè no és cert, com s’entesten a reiterar alguns amb insistència, que Vox se situï en l’arc del centredreta, és l’extrema dreta. I Valls i Ciutadans ho saben.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia