Opinió

De set en set

Afers

La revista Afers, Fulls de Recerca i Pensament ha publicat recentment un número doble dedicat a Sant Vicent Ferrer en els 600 anys de la seva mort. L’editor de la revista, Vicent Olmos, té una cura molt especial a assegurar el compliment de tots els requeriments exigibles a una revista que aspira amb mereixement a situar-se en els nivells més alts de les revistes indexades. En resulta un volum acurat en els aspectes formals i en el seu contingut, que inclou, a part del dossier, una secció miscel·lània d’articles diversos i una secció de recensions.

Aquest número doble forma part del volum XXXIII (Catarroja, 2018) i hi inclou com a obertura tres notes necrològiques dedicades a Josep Maria Font i Rius (Josep Capdeferro Pla), a Eva Serra i Puig (Joan Pons i Alzina) i a Josep Fontana Lázaro (Enric Pujol Casademont).

El dossier sobre Sant Vicent Ferrer (1350-1419) ha estat coordinat pel professor de la Universitat de València Vicent Josep Escartí. Aquest, en una breu introducció, manifesta l’impacte que va tenir la canonització de Vicent Ferrer l’any 1455 i repassa el ressò a València dels successius centenaris que s’han celebrat amb referències a les aportacions d’aquestes celebracions. Escartí pondera especialment la suposada valencianitat (catalanitat lingüística) del dominic i la revisió que se n’ha fet, el seu paper determinant a favor de la casa de Trastàmara en el Compromís de Casp i la seva activitat, amb fama incorporada, de convertidor apocalíptic de musulmans i jueus al cristianisme.

Els especialistes tracten el contingut doctrinal dels sermons del sant (la lepra, les dones, la luxúria, el tomisme), la vida política a València els anys 1410-1412 i l’impacte posterior de les celebracions, les traduccions, i la cobertura en la recuperació de la llengua (1955). Un bon compendi per voler-ne més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia