Opinió

Keep calm

El que els Reis no ens han portat

Per què un referèndum no cap a la Constitució però en canvi Vox sí?

Havíem demanat a la carta als Reis que s’aturessin els feminicidis, però no ens ho han concedit. Acabem d’encetar l’any i una altra dona ha estat assassinada a Cantàbria. Una més. Un crim que arriba enmig de la vergonyosa exigència de la ultradretana Vox per retirar les partides de la llei contra la violència de gènere a Andalusia, el territori de l’Estat que encapçala els crims masclistes del 2018.

El feminicidi és una de les principals causes de mort entre les dones joves arreu del món segons l’Organització Mundial de la Salut. No hi ha cap país on les dones estiguin segures: els assetjaments, els assassinats, les violacions es produeixen simultàniament arreu del planeta, com una autèntica pandèmia. L’escriptora americana Rebecca Solnit al seu llibre Els homes m’expliquen coses ja va donar dades comparatives que ajudaven a prendre consciència de la magnitud de les xifres: si suméssim totes les víctimes de la violència masclista al món la xifra superaria els morts de qualsevol guerra, de qualsevol desastre natural o de qualsevol epidèmia. Un exemple revelador: als EUA cada any moren més de mil dones a mans de les seves parelles o exparelles, fet que significa que la xifra d’assassinades en tres anys supera el nombre de víctimes dels atemptats de l’11 de setembre. No obstant això, els governs –ni el dels Estats Units ni cap altre– no ho assumeixen com una qüestió d’estat que cal abordar amb urgència. Quant tardarem a adonar-nos que estem davant d’un greu atemptat als drets humans que cal que formi part de l’agenda política mundial? Si els crims contra el col·lectiu de dones fossin contra una raça, una religió o una classe social, no hauríem actuat, ja?

Em pregunto fins on pot arribar Vox amb la seva misogínia sense que ningú es plantegi què hi fa, en un país pretesament democràtic, un partit legalitzat fent aquest discurs i amb possibilitats reals de governar. Potser ens haurien de donar explicacions tots aquests que s’agafen la Constitució Espanyola amb paper de fumar: per què un referèndum no cap a la Constitució però en canvi Vox sí?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia