Opinió

De set en set

A la teulada del PSC

S’acosta el judici a l’1-O que marcarà l’esdevenir del procés els propers anys des del punt de vista judicial i d’acció exterior, però les dues setmanes que falten igualment poden marcar l’esdevenir en el camp polític. Demà es reuneix a Barcelona la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo amb el seu homòleg Pere Aragonès i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, que li plantejaran de nou un espai de trobada on hi hagi el PSOE, Podemos i un observador neutral, on s’explorin seriosament les possibilitats d’exercir el dret a decidir dins de l’ordenament espanyol. Quelcom que el mateix TC ja va dir que no és pas implantejable, com recordava aquesta setmana el catedràtic de dret constitucional Joan Vintró, que incidia, a més, que aquest està basat en el principi democràtic o la llibertat d’expressió recollits a la carta magna i ja exercits al Quebec i Escòcia.

Serà difícil que el PSOE s’hi avingui d’entrada, però ha passat la pilota a la teulada del PSC, i aquí, dins de la Catalunya del 80% que es reconeix com a subjecte polític, hauria de ser més fàcil que es moguessin coses. Divendres vinent es reunirà per segon cop la taula del diàleg amb els partits catalans que volen parlar, on Torra ja va avançar ahir que portarà els 21 punts que La Moncloa li va rebutjar, com l’aplicació del dret a l’autodeterminació. La Moncloa no en parlarà, però el PSC no s’hi ha tancat. I potser cal començar per aquí. Un gest seu, ni que fos mínim, podria desencadenar un sí d’ERC i PDeCAT al Congrés a tramitar els comptes espanyols, i obriria la perspectiva, tot just començat el judici, que la negociació entrés en una nova fase ara sí estatal on la fi de la repressió i la convocatòria d’un referèndum políticament vinculant tingués finalment camp per córrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia