Opinió

Tribuna

Mora i la passió de llegir

Aquest 2019 viu el quart i esperem que definiu renaixement d’un mític segell que forma part de la memòria sentimental de moltes generacions de lectors. L’any 1910, Joan Bruguera crea El Gato Negro, que dos anys més tard obre la capçalera Pulgarcito i que l’any 1939 passa a dir-se Editorial Bruguera. Amb les seves llums i les seves ombres es converteix aviat en una multinacional de la literatura popular. Tota mena de tebeos, llibres de Corin Tellado, Lafuente Estefanía, novel·les negres, de l’oest, d’amor, de detectiu i tot a preus econòmics fins que tanca portes l’any 1986 i passa a mans del Grupo Z. L’any 2006, dirigida per Anna Maria Moix, torna a les llibreries, amb novel·les d’autor d’una banda i recuperant el fons de l’altra. Ara ha passat a mans del grup Random House Mondadori i comença una nova etapa dedicada a publicar el material d’arxiu nacional i internacional (45 títols per any) i a crear el premi Bruguera de Cómic y Novela Gráfica.

Entre els llibres que ja ha publicat podem parlar de la recopilació de tots els almanacs i extres d’un personatge mític, El Jabato. Quan fa 60 anys del seu naixement, aquest àlbum recull en edició facsímil tots els números extres publicats entre 1960 i 1965 i resulta un magnífic homenatge a Víctor Mora i a Francisco Darnís, els creadors de l’heroi. Mora, treballant amb Miguel Ambrosio Ambrós, ja havia creat anys abans El Capitán Trueno, i s’havia convertit en un cas clar d’autocompetència dins el mateix segell editorial.

I sense cercar-hi fidelitat històrica, ja que cal tenir en compte que a mesura que guanyava fama les trames s’anaven complicant i incorporant anacronismes greus, El Jabato narrava les aventures d’un camperol transformat en gladiador i de Taurus, un llenyataire gegant; són dos ibers proscrits que fan estralls entre els romans. Al seu costat, Clàudia, una jove patrícia romana convertida al cristianisme; Fideo de Mileto, un escanyolit músic i poeta grec, i altres personatges ocasionals com Tai-Li i el seu tigre Bambú.

En qualsevol cas seria bo que aquesta nova reedició, a banda de fer-nos recuperar les essències infantils, de fer reviure una època de, malgrat tot, sòlida felicitat infantil, servís també com a toc d’atenció i permetés afavorir una revisió de la vida i de la gran obra de Víctor Mora, un escriptor prodigiós i prolífic, amb novel·les com Els plàtans de Barcelona, El tramvia blau o El cafè dels homes tristos, una nòmina de personatges com els ja esmentats i El Corsario de Hierro, Dani Futuro, El Sheriff King o El Cosaco Verde i una infinitat d’aventures plenes d’imaginació i d’emoció, dues qualitats fonamentals a l’hora d’estimar la literatura. Potser és hora de reconèixer que gràcies a Víctor Mora, Francisco Darnís, Ambrós i tota l’extensa nòmina d’autors i d’il·lustradors de Bruguera, molts vam aprendre a apassionar-nos per la lectura i a desitjar que passessin set dies per córrer al quiosc i descobrir la continuació d’aquella aventura que havia quedat penjada del fil neguitós del suspens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia