Opinió

Keep calm

Violència?

Com és que el govern espanyol no va fer res per aturar una “insurrecció” envoltada de “violència tumultuària”?

Després de les intervencions dels acusats, aquesta setmana han arribat les primeres declaracions dels testimonis en el judici del Tribunal Suprem. Els errors i les omissions han continuat sent la tònica dels interrogatoris dels fiscals i l’advocada de l’Estat, que, amb l’aportació de Vox, han format un trident que ha deixat més dubtes que certeses. El tema clau continua sent el d’una violència inexistent. Sempre, és clar, que no parlem de les agressions de la policia i la Guàrdia Civil contra la gent que l’1 d’octubre només volia votar, o les que van protagonitzar els grupuscles feixistes, a partir de l’octubre passat, quan es van fer amos dels carrers davant la passivitat dels cossos policials.

Però buscar la violència en aquella llarga jornada del 20 de setembre que, no ho oblidem, va portar a la presó Jordi Cuixart i Jordi Sànchez és com pretendre trobar ossos polars al desert del Sàhara. O al Regne d’Espanya es considera violència el llançament de clavells i avions de paper o els càntics i clams reivindicatius? Si aquell 20 de setembre davant de la seu d’Economia hi va haver, com afirma el jutge Llarena, “un levantamiento y unos disturbios violentos” que van deixar els vehicles de la Guàrdia Civil “al albur del vandalismo desplegado” i unes constants apel·lacions “a la determinación mostrada en la Guerra Civil (¡No pasarán!)”, hi ha algunes coses –a banda de la ignorància del qui ho ha escrit– que no quadren. Només en diré dues: la primera és que tots els establiments d’aquella zona de la Gran Via i la rambla Catalunya es van mantenir oberts al llarg de la jornada. Bars, botigues, perruqueries, bancs... No m’imagino els restaurants plens, per exemple, a la plaça Maidan de Kíev el febrer del 2014... La segona és que si allò del 20 de setembre no va ser una protesta contra unes detencions, sinó l’inici d’una insurrecció envoltada d’una violència tumultuària, com és que el govern espanyol no va prendre cap mesura per aturar-la? Per què La Moncloa, fins i tot, va anul·lar la reunió del Consejo de Seguridad Nacional prevista per al 6 d’octubre del 2017?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia