Opinió

LA GALERIA

Rockson a ‘Tocata’

“Avui, dimarts dia nou d’octubre, tot l’Estat espanyol podrà veure l’actuació d’un grup musical empordanès.” Amb paraules tan solemnes, aquest diari anunciava, el 9 d’octubre del 1984, l’emissió de l’actuació del grup Rockson en el programa Tocata, de TVE, que en aquell moment era la principal plataforma televisiva per a un grup musical. Uns dies abans, el grup havia gravat a Prado del Rey dues cançons, Herederos del rock i En tu mente está, incloses en el seu únic disc, un maxisingle amb quatre temes que va ser una de les primeres referències del catàleg de Picap. En aquell moment, Rockson estava format per Joan Cardoner (veu), Frank Vila (guitarra), Martín Rodríguez (bateria), Andreu Bassagañas (teclats) i Francesc Cuco Lisicic (baix), però uns dies abans d’enregistrar el programa aquest últim es va escapçar la punta d’un dit amb la cadena de la seva moto de missatger quan l’estava arreglant. Anys més tard, en Cuco es va convertir en el baixista de Sopa de Cabra i, encara més recentment, va posar en marxa un grup amb un nom que evoca les conseqüències d’aquell accident: Noudits.

La qüestió és que en Cuco –que havia substituït a Rockson el baixista vigatà Joan Gelis quan aquest se’n va anar a la mili; “Figueres no és una ciutat de baixos”, es queixava Cardoner– no va poder actuar a Tocata i aquell memorable dia el va reemplaçar Pau Cardona, germà d’en Ninyín de Sopa de Cabra. Així es pot comprovar en el vídeo que volta per Youtube , on es veu en acció un grup que aspirava a destacar en el heavy metal espanyol de principis dels vuitanta, quan triomfaven Barón Rojo i Obús. No va poder ser. Aquesta és la versió de Joan Carles Doval, propietari de Picap, en el llibre Tocats de l’ala (Història oral del rock català), d’Oriol Rodríguez: “Als Rockson no els vaig matar de miracle. Ho vaig apostar tot per ells. Vaig aconseguir que sortissin a un programa de TVE, els feia sonar a la ràdio a tot Espanya i vaig tancar un pacte amb Gay Mercader perquè fossin els teloners de Scorpions en el concert que van fer a Barcelona, al camp del Sant Andreu, l’any 1986. La nit abans del concert, però, em van trucar per dir-me que s’havien barallat entre ells i que era impossible que pugessin junts a un escenari, que no actuarien [...] Per a Picap, això va ser un daltabaix molt gran.” Doval continua recordant que es va prometre a si mateix no tornar a treballar mai més amb grups, només amb solistes “que només es poden barallar amb ells mateixos”. Però després va tenir bon ull per rectificar i fitxar el nou grup de Martín Rodríguez, Sangtraït, a més de publicar tots els discos de Cardoner en solitari i de Los Guardians del Pont, l’actual grup del cantant i el bateria de Rockson, que continuen molt actius 35 anys després de Tocata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia