Opinió

Keep calm

Free Assange

Un cop més, matar ha sortit gratis, però informar-ne li pot sortir molt car a Assange

Era el 12 de juliol del 2007. Aquell dia el fotògraf de l’agència Reuters Namir Noor-Eldeen i el seu xofer Saaed Chmag caminaven per un barri dels suburbis de Bagdad. Al carrer hi havia altra gent. Cap d’ells, però, va veure la presència de dos helicòpters nord-americans Apache AH64 que els observaven des del cel. Uns segons després, va començar a caure una pluja de foc que, en poca estona, havia posat fi a la vida de 12 persones. L’atac va finalitzar amb les paraules terribles d’un dels atacants adreçades als seus superiors: “Mireu aquells fills de puta morts. Preciós.” Els fills de puta morts eren els treballadors de Reuters i el grup de persones que van tenir la desgràcia d’estar en el lloc equivocat a l’hora equivocada. Cap relació amb la resistència iraquiana i cap preparació de cap atac contra les forces d’ocupació dels EUA. Va ser allò que de manera tan cínica s’anomena “danys colaterals”.

Però això darrer ho vam saber anys després, quan aquest vídeo –en què les tripulacions dels helicòpters anaven comentant els seus crims com si es tractés d’adolescents entusiasmats amb l’últim videojoc– va ser filtrat a la premsa pel soldat Bradley (avui Chelsea) Manning, amb l’ajut de Wikileaks. I precisament, la difusió d’aquest vídeo és una de les acusacions dels tribunals nord-americans per demanar l’extradició de Julian Assange, detingut la setmana passada per la policia britànica a la seu diplomàtica de l’Equador a Londres. El cas paradoxal és que cap dels militars que van participar en aquesta matança han estat castigats per la seva acció. Al contrari, les represàlies se les ha endut, en primer lloc, el soldat Manning. I posteriorment, aquesta pot ser l’excusa per extradir Assange als EUA, on molta gent ja es frega les mans amb una possible acusació d’espionatge que li podria reportar una pena molt severa. Un cop més, matar ha sortit gratis. Tot el contrari que informar d’una barbàrie com la del 12 de juliol del 2007 a Bagdad, que ha comportat en el passat i pot comportar en el futur càstigs terribles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia