Opinió

Keep calm

La JEC guanya la campanya

Ha acaparat més titulars que mai, atemptant contra aquella norma no escrita que diu que l’àrbitre no hauria de ser mai notícia

De tots els actors que han participat en la campanya electoral, l’únic que ha aconseguit imposar els seus objectius ha estat, sense cap mena de dubte, la Junta Electoral Central. Obligant a retirar pancartes i llaços grocs, assenyalant amb el seu dit magnànim quins presos podien fer campanya, quan i en quines condicions, expedientant discursos institucionals o prohibint expressions als mitjans públics, la JEC ha acaparat més titulars a les pàgines de campanya que mai, atemptant contra aquella norma no escrita que diu que l’àrbitre no hauria de ser mai notícia.

Els cinc darrers dies, al ridícul de la JEC de prohibir coses com ara el color groc o la paraula “exiliat”, s’hi ha sumat un despropòsit que passa més desapercebut però que potser, per reiterat, caldria que abordéssim ja des de la política i també des de la societat: el de la prohibició de publicar enquestes.

Quin sentit té, a l’era de la digitalització i la globalització, prohibir enquestes electorals cinc dies abans de les eleccions? És anacrònic i inútil, com ja s’ha vist, perquè la picaresca supera sempre les barreres imposades i s’acaben publicant enquestes a Andorra (territori alliberat de la JEC) o sondejos sobre quins colors van a l’alça o a la baixa a Mercabarna.

He llegit molta literatura de sociòlegs i politòlegs al respecte i he arribat a la conclusió que l’apagada demoscòpica a la recta final de campanya no aporta res i a més limita la informació que té l’elector a l’hora de decidir el vot, fet que topa amb l’ideal d’una societat que es vol més informada per ser més lliure. És cert que les enquestes s’han utilitzat sovint de manera il·legítima per influir en el vot, però això no té res a veure amb el dia que es publiquen. Si cal revisem tota la metodologia i regulem-ne els criteris tècnics perquè no es puguin manipular, però, si us plau, fem-ho des del primer dia de la campanya.

(Per cert, segons l’última enquesta prohibida, el bloc del 155 cotitza a l’alça al mercat de la fruita, per tant actuem avui en conseqüència.)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia