Opinió

15 són 15

L’empresa, eina de país

S’ha parlat del resultat de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, com un terratrèmol o un tsunami. Dues analogies poc afortunades, en la meva opinió, per les conseqüències dramàtiques que tenen aquests fenòmens naturals no transferibles a l’impacte, sens dubte positiu, que tindrà la victòria de la candidatura Eines de País, vinculada a posicions sobiranistes.

A la Cambra de Barcelona hi ha 60 vocals. D’aquests, 40 s’escullen per votació. N’hi ha 14 de reservats a grans empreses, que fan contribucions econòmiques, i 6 més són per a Foment i Pimec. 14 de 60, gairebé un 25%, són pels que paguen, pels de sempre. 6 de 60, un 10%, són per a les patronals, pels de gairebé sempre. I 40 de 60, el 65% restant, són pels escollits per representació directa via sufragi, pels que canvien quan les masses crítiques canvien.

En el nostre petit país, de petites i mitjanes empreses i d’immensos emprenedors, segons l’informe d’estructura empresarial de la Generalitat (actualitzat al desembre del 2018) hi ha 630.020 empreses, de les que el 94,5% tenen menys de 10 treballadors. Una xarxa immensa de microempreses i pimes ben arrelades al territori. I això explica moltes coses, també els resultats a la Cambra de Barcelona.

La societat està canviant a un ritme vertiginós i el teixit empresarial també. Ja no serveixen les velles formules basades en la deessa estabilitat per gestionar negocis en entorns tan volàtils i incerts com els actuals. Les patronals i els sindicats són dos agents que si no saben adaptar-se amb agilitat al nou paradigma s’extingiran com els dinosaures. El món global es fragmenta arran de terra per autoorganitzar-se. El mercat global es materialitza a peu de carrer, de polígon i d’oficina. Els resultats de la Cambra en són un bon indicador. L’empresariat català sap que només des de Catalunya es poden defensar els seus interessos amb la força i determinació que mereixen i necessiten. I que tenir un Estat és l’eina de proximitat imprescindible per aconseguir resultats globals. L’Estat espanyol és massa lluny, massa gran, massa distant, i té massa servituds a altres interessos, per ser útil a l’ecosistema d’emprenedors, microempreses i pimes de Catalunya. Els resultats de la Cambra en són una bona mostraIdentificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.