Opinió

A la tres

I encara gràcies?!

“Les acusacions acaben el judici de l’1-O sense moure’s ni un mil·límetre i insinuant que encara haurien pogut ser més durs

Ni un mil·límetre, no es van moure ahir les acusacions del judici de l’1-O. Ni un! Jo no sé si vostès van sentir les argumentacions de la fiscalia i de l’advocacia de l’Estat (de Vox ja ni els en parlo), però van ser terrorífiques. Esfereïdores. No és pas cap novetat, i no crec que ningú de vostès s’esperés ahir, dia de conclusions finals per a l’acusació, res de nou. Però no per previsible el relat va ser menys dur i indignant. “Fue un golpe de estado”, “hubo fuerza en las cosas”, “se obstaculizó gravemente las actuaciones policiales”, “hubo pedradas contra la policía” i “los vehículos fueron destrozados y vandalizados” són només algunes de les expressions que vàrem sentir ahir. Tot plegat va ser un cop d’estat, sostenen, “porque para la rebelión no hacen falta ni armas ni militares ni un estado de sitio” i perquè (ho sento, però avui he de posar les expressions en castellà) “celebrar un referéndum es delito aunque se haya despenalizado la celebración de las consultas”. I el 20-S davant la conselleria d’Economia? “Un acto intimidable y violento que no se puede disfrazar de protesta.” Au vinga! Tot el que va passar, sostenen les acusacions, no és pas fruit d’uns programes electorals i d’uns compromisos polítics; es tracta d’“un concierto criminal entre Parlament, Generalitat y asociaciones civiles” on, alerta!, “la mobilización popular fue fundamental”. El fiscal Zaragoza ho va deixar anar: les responsabilitats potser haurien pogut anar més enllà, perquè les mobilitzacions populars estaven en un mateix nivell en aquest “concierto criminal”. Vaja, que va venir a dir que vostè i jo, que vam votar l’1-O, en vam ser còmplices. Les acusacions van ser molt dures, però ens van advertir (o així m’ho va semblar a mi) que encara ho haurien pogut ser més. Ho va exemplificar amb la gent que es manifestava i en casos concrets, com els de Mas i Munté, que anaven a algunes reunions preparatives de l’1-O però que no estan essent jutjats. “Aquí no están todos los que son; pero sí son todos los que están”, va resumir la fiscalia. Advertits estem. I es veu que encara els hem de donar les gràcies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia