Opinió

LA GALERIA

La Funcional funciona

Amb un petit guió voleiant sobre cent cinquanta anys d’història de Figueres, han bastit un espectacle tan excepcional com senzill

La Funcional Teatre és la companyia que un grup d’amics va crear, l’any 1989, en un balcó de la Rambla de Figueres. En aquell moment la cosa devia semblar una mena de broma, una juguesca, un projecte graciós. Però aquell balcó va donar molta visió de futur perquè ara, passats trenta anys de la balconada, La Funcional segueix funcionant; sempre ho ha fet en ritme ascendent, i de quina manera. Van començar amb l’obra La nit de les tríbades, del dramaturg suec Per Olov Enquist, que van tornar a representar quan celebraven els seus vint-i-cinc anys de treball constant i seriós dins del món del teatre amateur. Van triar aquella obra per remarcar, ja des del començament, l’interès per oferir muntatges teatrals d’una certa entitat, dins d’una línia de rigor, compromís i exigència. No fa gaire, en homenatge i record a l’entranyable Helena Cusí, que va ser actriu, directora i un dels puntals de La Funcional, van estrenar un (altre) gran espectacle que meravellà: El ball. I la feina i representacions que han muntat i ofert durant aquests trenta anys, ha resultat important i prolífica.

No puc pas amagar que amb la gent de La Funcional hi he tingut contactes, alguna complicitat, i obertament em declaro amic de tota la troupe. A part de ser molt bona gent, hom no diria pas que són amateurs, sinó professionals instruïts. Una vegada més ho acaben de demostrar: amb un petit guió voleiant sobre cent cinquanta anys d’història de Figueres, han bastit un espectacle tan excepcional com senzill, tan entranyable com qualitatiu. Aquesta vegada, i dintre un any de celebracions diverses, ha sigut per subratllar en valor el segle i mig de la sabateria Roig de Figueres. I és que, tal com ha dit un dels directors de La Funcional, en Josep Maria Cortada, el bon teatre forma part de la història de la ciutat i part imprescindible del seu present. Només un punt fosc en aquesta última celebració: entre els assistents que ompliren la sala de teatre de La Cate de Figueres, ningú de l’Ajuntament. Ni de l’entrant ni del sortint d’ahir. Ningú. Zero. Absència total, vistent i manifesta. Ni un dels vint-i-un regidors, ni l’alcalde, ningú de la vella o nova regidoria de Promoció Ciutadana o de Cultura, bé i tractar-se de festejar un segle i mig de bon comerç i servei a Figueres. La Funcional funciona, però hom diria que a la ciutat no funciona pas tot. Saltem videtur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia