Opinió

LA GALERIA

Jean Quatremer

Ha arribat l’hora de començar a ser autocrítics

Benvolguts lectors, a hores d’ara, juny de 2019, ja només ens manquen sis mesos per celebrar els deu anys de l’anomenat “procés català”, amb aquella mítica manifestació de juliol de 2010 després de la històrica estafa –política i jurídica– de la “macroretallada” de l’Estatut del 2006, que havia estat votat pel Parlament de Catalunya, el Congrés dels Diputats i referendat pel poble català. Doncs bé, després de nou anys i sis mesos, la cosa està molt aturada, el futur no pinta gens bé per a Catalunya i penso que ha arribat l’hora de debò per començar a ser autocrítics i per analitzar amb profunditat les causes d’aquest estancament. D’aquesta manera, una bona fórmula per “psicoanalitzar” el que passa amb Catalunya i els catalans i el seu entorn polític i mediàtic espanyol i, sobretot, europeu seria a través de les reflexions del pensament i l’obra del periodista francès, corresponsal a Brussel·les del diari Libération, d’ençà de 1990, i recentment premi Ernest Udina, Jean Quatremer.

Qui és realment Jean Quatremer? Quins ensenyaments es poden extreure d’aquest gran coneixedor de la gran “supercomplexa superestructura” anomenada Unió Europea? Perquè cal assenyalar que una de les causes més importants d’aquest estancament “processista”, a banda de l’excés de cofoisme i de simplisme dels catalans en relació amb la independència, és el gran desconeixement del poble català i els nostres dirigents polítics de la UE. Crec que seria molt bo i alliçonador que escoltéssim vídeos, llegíssim articles i algun llibre, preferentment en la llengua de Molière, de Jean Quatremer. Les frases següents, de l’autor: “La UE és l’Europa dels estats i no hi ha cap rastre del federalisme promès”; “Catalunya és l’angle mort de la construcció europea”, o “el coratge no és una de les virtuts de les institucions europees”, serien d’una forma molt sintètica el “vademècum” de Jean Quatremer, la qual cosa ens pot ser molt útil per redreçar el rumb de la política i la ideologia catalana. Hem comès molts errors, sobretot l’any 2017, però no hi ha dubte que ha estat pel desconeixement de la UE on ens hem encallat i tenim un futur força incert. Potser els nostres dirigents no ens van advertir prou que la UE no mouria ni un dit per una Catalunya sobirana ni, sobretot –paraules textuals de Jean Quatremer–, que seria absolutament impossible construir, fer la independència catalana contra el parer de França i Alemanya. Potser no és tan forassenyada la proposta que, com a pas previ a la llibertat nacional, Catalunya esdevingués un protectorat francoalemany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia