Opinió

A la tres

Empitjorar

“Qualsevol fet pot anar a pitjor per al sobiranisme, que torna al seu estat pur de divisió. Encara ens uniran els jutges

El pacte anunciat per a la Diputació de Barcelona entre JxCat i el PSC fa trontollar el govern, perquè ha anat més enllà de l’esquerda controlada –amb sensors com els edificis– que mantenien els dos principals partits del sobiranisme. Posa sobre la taula més desavinences entre els dos socis de govern. Als votants de Jxcat de Figueres, Tàrrega i Sant Cugat, no els ve de nou perquè ERC hi ha pactat amb el mateix PSC per desbancar-los, de manera ben lícita. El president Torra va fer una crida a pactar entre els partits de govern que no va ser gaire atesa. El president Torrent va proposar un referèndum acordat amb l’Estat a Madrid que la resta de l’independentisme desconeixia. Òmnium fa una crida a la desobediència mentre l’ANC atia la via unilateral i busca la independència empresarial i financera.

Tot en quatre dies. De manera que l’independentisme està tornant ràpidament al seu estat pur previ a l’1-O; és a dir, la divisió que sempre l’havia caracteritzat. I sense sentència del Suprem, que s’albira duríssima, perquè la qüestió prejudicial per preguntar al Tribunal de Justícia Europeu sobre la immunitat de Junqueras així ho fa preveure.

No deixa de ser curiós que les decisions dels tribunals espanyol i europeus encara serviran d’espoleta, o de clatellada per recosir la unitat. La trobada a Ginebra de les entitats amb els partits hauria d’anar en aquesta línia.

Els tribunals europeus ja han avalat la suspensió pel Constitucional espanyol del ple del Parlament sobre l’1-O, han rebutjat sancionar l’Estat per no respectar drets i també la cautelar a Puigdemont i Comín. Han entrat en joc més aviat del previst, ja que s’hi van pronunciant sense que el Suprem hagi sentenciat. Encara han de prendre posició sobre els dos eurodiputats exiliats i la immunitat del pres Junqueras. Rebre la raó seria un bri d’optimisme i un qüestionament judicial i polític per a l’Estat. Perdre els casos dels eurodiputats augmentarà la divisió pels camins triats. Però podria ser l’oportunitat per recuperar unitat d’acció, encara que sigui per resistir plegats, mentre es busca una sortida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia