Opinió

LA GALERIA

Canelons i cim i tomba

Aquesta empresa familiar que va començar amb una parada al mercat de Salt fa una aposta per la qualitat i l’excel·lència

Sem­pre és con­ve­ni­ent tenir amics que saben una mica de tot, però el que menys espe­res és que la cara d’un d’ells es con­ver­teixi en imatge publi­citària. És el que ha pas­sat amb el reco­ne­gut peri­o­dista i gastrònom Sal­va­dor Gar­cia-Arbòs, que ha tre­ba­llat amb Fran­cesc Bal­grons, del depar­ta­ment de R+D de Cui­nats Jotri, de Juià (Gironès), per a una cam­pa­nya que aquesta empresa fami­liar està fent per donar a conèixer i posar a l’abast del con­su­mi­dor plats tra­di­ci­o­nals de la nos­tra cuina que no són pre­ci­sa­ment habi­tu­als a les tau­les nos­tra­des. Dilluns de la set­mana pas­sada, al Casino de Girona, van pre­sen­tar els dos pri­mers pro­duc­tes d’aquesta col·labo­ració: el cim i tomba i la poma de relleno. Va ser una gran opor­tu­ni­tat perquè en Vador fes una gran expli­cació sobre aquesta cuina de les àvies, d’ela­bo­ració lenta i d’apro­fi­ta­ment del pro­ducte esta­ci­o­nal i de pro­xi­mi­tat, que s’està per­dent. Va des­ple­gar la seva eru­dició i així vam saber que només a les comar­ques giro­ni­nes hi ha prop de sis-cen­tes vari­e­tats de poma, de la qual s’ha esco­llit la rei­neta per fer aquest plat sen­zill però com­plex, que és deliciós. O que el cim i tomba, del qual es valora la feina feta pel res­tau­rant Bahía de Tossa i les recep­tes de la Camil·la, era un plat dels mari­ners del massís de Cadi­re­tes. Van anun­ciar nous pro­duc­tes per al futur, la por­rada, un plat amb por­ros i fruita seca que és vegà i les mon­ge­tes de Santa Pau amb boti­farra de perol, que no ho és. Tot ple­gat, interes­santíssim. Això em va per­me­tre des­co­brir que, dar­rere de Cui­nats Jotri, hi ha en Josep i la Trini, que van començar aquesta aven­tura el 1982 des de la seva car­nis­se­ria del mer­cat de Salt fent cane­lons. Encara en fan, però l’èxit del pro­ducte i les deman­des van fer que es passés de la parada a una nau de Girona, que s’ampliés poste­ri­or­ment a Salt, després a Vila­bla­reix i ara a una nau de 2.000 metres qua­drats a Juià, des d’on sei­xanta per­so­nes ela­bo­ren una gran quan­ti­tat de plats que es repar­tei­xen per les comar­ques de Girona, Bar­ce­lona i Tar­ra­gona. Els cane­lons, arros­sos i tot tipus de plats esta­ci­o­nals estan des­ti­nats a car­nis­se­ries, ros­tis­se­ries i res­tau­rants. La seva és una aposta pel pro­ducte de pro­xi­mi­tat i d’excel·lència lli­gat a les DO i a Girona Excel·lent, on tor­nem a tro­bar la sapiència d’en Vador. En defi­ni­tiva, una gran aposta d’una empresa fami­liar amb el cap ben moblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia