Opinió

LA GALERIA

Alaska, a prop de Dalí

Alaska i Mario Vaquerizo s’han declarat “fills de Dalí i de Warhol”

El dissabte 31 d’agost, Fangoria actuarà a la Rambla de Figueres (23 h, gratuït) en el que ja es preveu que sigui un dels grans moments del festival Acústica . Alaska i la seva parella creativa durant quatre dècades, Nacho Canut, tots dos mitòmans reconeguts, segur que sentiran alguna cosa especial actuant a la ciutat de Dalí , a només uns centenars de metres d’on està enterrat, quan el deixen en pau. De fet, en alguna entrevista Alaska i la seva altra parella, Mario Vaquerizo, s’han declarat públicament “fills de Dalí i de Warhol”, en aquest ordre. Els dos artistes van ser pioners de la cultura pop i van saber vendre tan bé les seves obres com els seus respectius personatges, anticipant-se molts anys a la màxima exposició pública de les xarxes socials i els seus quinze minuts de fama.

Alaska ha actuat unes quantes vegades a les comarques gironines. No consta que ho fes amb Los Pegamoides –encara menys amb Kaka de Luxe, que probablement no van sortir de Madrid–, a pesar que l’èxit de Bailando els va fer voltar per tota la Península. Eren temps de molta carretera per als músics. I d’accidents tràgics: el 14 de maig del 1983 va morir Eduardo Benavente, primer bateria i després guitarrista de Los Pegamoides, quan viatjava amb Parálisis Permanente.

Alaska ens va començar a visitar sovint amb el seu següent projecte, Dinarama. L’estiu del 1985, quan triomfava amb Deseo carnal –el disc de Cómo pudiste hacerme esto a mí, Ni tú ni nadie i Un hombre de verdad– Alaska i Dinarama van actuar a l’Octopussy d’Empuriabrava i al poliesportiu de Lloret. Tot i que l’actuació prevista a Sant Feliu de Guíxols es va suspendre, Alaska va pernoctar a La Gavina de s’Agaró: eren també temps de caixets hiperbòlics i luxes asiàtics. I era l’època en què Alaska presentava La bola de cristal, memorable programa infantil que, amb els anys, s’ha convertit en tot un referent generacional.

L’agost del 1987, Alaska i Dinarama van actuar als jardins del castell de Peralada, i el juliol del 1989 a la discoteca Banana’s d’Empuriabrava, en plena febre acid house i quan Alaska i Nacho ja estava evolucionant cap als sons més sintètics i ballables que els convertirien poc després en Fangoria. Uns anys després, en plenes Fires de Sant Narcís del 1995, vam veure Alaska exercint com a discjòquei de música ambient a La Sala del Cel de Girona. El juny del 2008 va actuar amb Fangoria a l’Auditori de Girona i, fa un parell d’anys, al Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols. Sempre és un plaer retrobar Alaska.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia