Opinió

A la tres

El contrast

“Els banyistes de Lampedusa prenen el sol tot veient de fons els vaixells plens de migrants a qui no se’ls permet desembarcar

Com que és diumenge i fa bon temps, és més que probable que algú de vostès avui llegeixi el diari des de la platja. A l’illa italiana de Lampedusa aquests dies les seves platges també estan plenes de gom a gom. Ahir al matí, diferents televisions n’ensenyaven imatges: platges plenes de banyistes i, de fons, a només un quilòmetre de la costa, s’hi veia la imatge del vaixell Open Arms carregat de migrants en espera que els deixin desembarcar (a tots!). Més d’un centenar de persones que feia dies i dies que eren a bord en situació límit. Les càmeres no ho captaven, però si el zoom els hagués permès anar una mica més enllà, a les imatges s’hi veuria també en primer terme els banyistes a la platja i, una mica més lluny que l’Open Arms, l’Ocean Viking, el vaixell noliejat per Metges Sense Fronteres amb 356 (356!) migrants més a bord. Quin mal al cor! No els vull pas amargar el dia, si són a la platja, però Lampedusa podria ser qualsevol lloc. També allà on vostè i jo prenem el sol habitualment. I el problema seria el mateix: l’espectacle lamentable que estan fent els nostres governs, i Europa sencera, amb tot plegat. “Estem fent el ridícul”, deia ahir l’alcalde de Lampedusa, Salvatore Martelo. “És una farsa; el que hem de fer és deixar-los baixar a tots, i no pas amb comptagotes.” I tant. Un ridícul. El de Matteo Salvini, el primer. Però el d’uns quants més al darrere seu. Pedro Sánchez inclòs. Perquè el contrast, el contrast de veritat, el que fa mal al cor de veritat, no és entre el migrant dalt del vaixell i el banyista de la platja que som vostè i jo. És entre el que estan fent totes aquestes organitzacions humanitàries i el que no estan fent els nostres governs. Centenars, milers de persones que fugen del seu país, que fugen d’unes condicions de vida inhumanes; i aquí un grapat de polítics disposats a convertir el sofriment d’aquestes persones en moneda de canvi d’unes expectatives electorals. Aquesta és la seva (nostra) política? Reaccionar només quan tot es porta al límit? Ara per l’Open Arms, demà per l’Ocean Viking i demà passat per un altre? Sí, Salvatore Martelo: estan fent el ridícul.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia