Opinió

LA GALERIA

La Guitarra dels Rena

La Guitarra, el club fundat el 1962 pels francesos Jimmy i Mano, és història viva del jazz de la Costa Brava

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a Palafrugell el 25è Festival de Jazz de la Costa Brava, que també ha inclòs una altra celebració destacada: el concert protagonitzat dissabte per La Locomotora Negra i la Coral Sant Jordi per commemorar el 50è aniversari de l’històric concert sacre que va oferir Duke Ellington i la seva orquestra amb la mateixa coral, el 24 de novembre del 1969 a Santa Maria del Mar. Costa imaginar el Duke, un dels pilars fonamentals del jazz, actuant amb 70 anys en aquella Espanya tardofranquista d’estats d’excepció, consells de guerra sumaríssims i botxins en actiu. De fet, no era la primera actuació d’Ellington a Barcelona: el 25 de gener del 1966 ja havia omplert el Palau de la Música en un altre memorable concert amb, ni més ni menys, Ella Fitzgerald. Organitzat per Joan Rosselló, impulsor del Jamboree de la plaça Reial –el primer club de jazz estable del país, fundat el 1960– aquell concert va ser el detonant perquè la tardor del 1966 naixés el Festival Internacional de Jazz de Barcelona, on van actuar, per exemple, Stan Getz i Astrud Gilberto. Es poden enyorar coses que no s’han viscut...

Tornem a Palafrugell, on el 1962 va néixer un altre club de jazz mític i encara resistent, La Guitarra , fundat pel matrimoni francès format pel pianista i director d’orquestra Jimmy Rena, de nom civil René Larroque (1918-1995) i la guitarrista i cantant Marguerite Laborderie (1919-2010). Coneguda com Mano Rena, va ser alumna del gran guitarrista Django Reinhardt, que fins i tot li va dedicar un tema, titulat simplement Mano. Durant 19 anys en un soterrani del passeig del Canadell, on abans es guardaven barques de pesca, i a partir del 1981 en un mas del veïnat de Santa Margarida, a la carretera vella de Calella de Palafrugell, La Guitarra és història viva del jazz a la Costa Brava, amb una intensa programació de concerts els mesos de juliol i agost. El 24 d’agost passat, hi va tenir lloc el Memorial Mano Rena, amb la trompeta i la veu de Ricard Gili, membre fundador i director de La Locomotora Negra; el clarinet d’Oriol Romaní, la guitarra d’Albert Romaní, la bateria d’Olivier Rocque i el piano d’Alain Guiu, experimentat músic francès que té casa a Llafranc i havia treballat molts anys amb Charles Aznavour. Un altre mes d’agost, el del 2001, Mano Rena va gravar en directe a La Guitarra el disc When you’re smiling ( Rose Valley Records ), un emocionant debut discogràfic, als 82 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.