Opinió

Full de ruta

Acreditar la innocència

La recent sentència d’Altsasu és la mostra que el Suprem mantindrà la fabulació de la fiscalia per condemnar els líders independentistes

“Respecte a les proves de descàrrega que s’han practicat en el ple, hem de dir que no són suficients per afirmar que no va tenir a veure amb els fets.” Aquesta frase està extreta de la recent sentència del Tribunal Suprem sobre la baralla de bar amb guàrdies civils implicats a Altsasu, aquella que els partits espanyols i els seus mitjans de comunicació afins van equiparar a un delicte de terrorisme només perquè havia passat a Navarra i no a, per exemple, Càceres. La recent sentència confirma que no hi va haver cap delicte de terrorisme i, a més, desvincula la baralla de bar de la ideologia. Tot i això –oh, sorpresa!– manté unes penes de presó de fins a gairebé 10 anys quan aquesta mateixa baralla, a Càceres, difícilment hauria passat d’una multa. I aquesta frase es refereix a un dels condemnats, el jove que sempre ha mantingut que no era ni al bar i que va presentar multitud de testimonis en el primer judici i en l’al·legació. El Suprem li diu que, atenció!, no ha pogut acreditar la innocència. No que no s’ha pogut acreditar la seva culpabilitat fent bona la presumpció d’innocència que fa temps que ha desaparegut a l’Estat espanyol, sinó que, al contrari, no ha pogut desmuntar la versió de la Guàrdia Civil, que es basa en un testimoni de part i cap prova. Brutal.

Veient això, i poques hores abans de saber-se la sentència contra els líders polítics que van facilitar que els catalans poguessin votar tal com havien promès en un programa electoral, no entenc pas les travesses sobre quina serà la pena, si serà rebel·lió, sedició, incitació a qualsevol dels dos delictes, malversació... què importa? Aquest és el tarannà. Els que van viure els fets del setembre i l’octubre del 2017 saben què va passar. Poden no estar-hi d’acord, poden criticar-ho, per excessiu, per suau, per poc organitzat, pel que sigui, però saben perfectament que no hi va haver cap violència ni cap organització mafiosa. El relat de la Guàrdia Civil, comprat de l’a a la z per la fiscalia, diu el contrari. I la sentència també ho dirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia