Opinió

Keep calm

Sánchez i Romeva

Més de 114.000 persones continuen en fosses comunes. Si Sánchez vol saber com dignificar-les, només ha de visitar Raül Romeva

La notícia en cap cas hauria de ser que després de 44 anys de la seva mort, finalment s’han tret les restes de Franco del Valle de los Caídos. Al contrari, allò que hauria de suscitar l’interès de tota la premsa que dijous passat es va reunir a Cuelgamuros és que la tomba del dictador ha estat ubicada al centre d’un espai públic –per tant, pagat amb diners de tots– durant prop de quatre dècades i mitja. Algú s’imagina un mausoleu d’aquestes característiques per a Hitler o Mussolini? És normal la perpetuació de la dictadura durant tots aquests anys en un complex que va ser construït, en gran part, amb mà d’obra esclava procedent dels perdedors de la Guerra Civil? És raonable que la mòmia de Franco marxi cap al seu nou panteó feixista de Mingorrubio i que es quedin en aquest lloc infame les restes de les més de trenta mil persones, molts d’ells republicans procedents de fosses comunes, que van ser traslladats sense permís de les seves famílies a finals dels anys 50 del segle passat? És de sentit comú fer electoralisme amb aquest tema, com ha fet aquest gran irresponsable anomenat Pedro Sánchez?

La sortida de Franco del Valle de los Caídos podria haver estat una mesura de justícia, una mesura reparadora amb els centenars de milers de damnificats per la dictadura, enlloc d’un segon funeral d’estat en versió cutre. La retirada de les restes del tirà, amb la vista posada al proper 10-N, ha acabat convertida pel PSOE en una operació buida, de màrqueting. En una pel·lícula en blanc i negre d’Andrés Pajares i Fernando Esteso, amb papers estel·lars per al prior del monestir, per al colpista Tejero i el seu fill capellà, per als militars que es van quadrar davant dels familiars del criminal i per als centenars de nostàlgics que van vomitar les seves proclames a les portes del nou panteó. Mentrestant, més de 114.000 persones continuen en fosses comunes. Si Sánchez vol saber com es fa per dignificar els morts del seu interior ho té molt fàcil. Només li cal anar a Lledoners i demanar visita a un tal Raül Romeva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia