Opinió

Full de ruta

O valentia o fracàs històric

A l’Estat espanyol es pot pactar amb Vox però no amb els independentistes. Abans unida que democràtica. En la creació d’aquest paradigma, l’esquerra espanyola té una responsabilitat repressiva que haurà de revertir amb valentia si vol perdurar en el govern de coalició

El mapa electoral que ha deixat la repetició electoral ha variat un aspecte substancial de la política espanyola. Això ja no va només de triar entre el PSOE o el PP. Sinó del dilema entre un govern de coalició del PSOE i Podem o un altre configurat pel PP i Vox. Per sort aquesta última opció no suma a hores d’ara però tothom, i especialment el PSOE, ho haurà de tenir present a partir d’ara. La tercera via seria una gran coalició que no es donarà sense costar-li el cap a Pedro Sánchez. Per això, apuntalar el govern acordat dimarts amb Pablo Iglesias és ja una prioritat a La Moncloa. Però que no s’enganyin, els caldrà formular una aliança estratègica antifeixista amb partits catalans i bascos si no volen morir en l’intent a pessigades. Sé que no és fàcil, però el que resulta totalment incomprensible és que a l’Estat espanyol l’acord amb les forces democràtiques que representen l’independentisme sigui un anatema però en canvi els pactes amb l’extrema dreta xenòfoba i totalitària siguin factibles malgrat ser-ho a costa de la destrucció dels valors democràtics. Abans unida que democràtica. I en la creació d’aquest paradigma l’esquerra espanyola té una responsabilitat que haurà de revertir amb valentia si vol perdurar i evitar un fracàs històric. Això vol dir rectificar la posició de Sánchez respecte a l’independentisme: fins ara cap interlocució ni diàleg, amenaces repressives del ministre Marlaska cap a Tsunami Democràtic, recursos al TC contra els debats al Parlament instant a actuacions penals contra el president Torrent, decret de cibercensura i una inhumana celebració de la sentència de 100 anys als presos polítics, entre d’altres. Perquè no tinc cap dubte que les clavegueres de l’Estat, policials i judicials, faran el possible per rebentar el govern Sánchez-Iglesias. Però, si la iniciativa governamental varia substancialment i se certifica un compromís amb la negociació per trobar la via de com resoldre democràticament el conflicte, el nou executiu es pot blindar. El conflicte català és lluny d’una solució, però no afrontar-lo negociadament provocarà que aquest històric primer govern espanyol de coalició sigui història en poc temps. Per la convulsió que es mantindrà i les moltes explicacions que hauran de donar a les seves bases Colau i Asens davant cada detenció i cada actuació repressiva impulsada pel govern –ara ja– d’Iglesias.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia