Opinió

15 són 15

Democràcia? Diàleg? Confiança?

Lo Fesol, un individu del meu poble, al Baix Camp, on el renom de la casa encara és viu, podria ser, per com actuava, el prototipus de l’home pinxo i fanfarró, mig cacic, mig mà dreta i mig company d’algun amo, propi del segle XIX. Comprador d’avellanes i propietari de terres i de cases en abundor, la memòria oral, encara a començament del segle XXI, el recordava senyorejant pertot dalt de cavall i sempre al servei de perpetuar el poder local.

Hom explicava que en unes eleccions després de les guerres carlines, en ser dipositat l’últim vot, es tragué capa i pistola i posant-les damunt l’urna que agafà sota el braç, avisà: «Qui vulgui sapiguer el resultat, que vingui a casa!

Si els en parlo és perquè últimament m’ha vingut sovint al cap, quan una vegada i una altra, sents parlar algun mig pròcer o sents a dir meravelles de la democràcia espanyola descrita com si fos flors, violes i romaní i en canvi, una vegada i una altra, et sembla que ets més al segle XIX, com el Fesol, que avui en dia.

Certament, això d’agafar urnes amb una capa no es dona -si ho digués faltaria a la veritat- però són tantes i tan variades les accions que coneixem contra el procés per la independència i tan preocupants els resultats de les eleccions del deu de novembre -especialment, però no només, per la tercera força al Congreso- que sembla que de Fesols de cos i ànima encara n’hi ha tants que, fins i tot banalitzant-ho, podem concloure allò que succeeix per la ingesta de molts llegums: tot esdevé irrespirable.

Tanmateix, sembla que es dona una finestra d’oportunitat i serà qüestió de provar d’obrir-la, sobretot per veure, encara que sigui amb l’ai al cor, si es renova l’aire i hi fructifica l’única llavor plausible en democràcia, democràcia: el diàleg franc i sense apriorismes. Per tant, haurem de confiar que fent-lo amb la vivor d’una mostela, com és d’esperar, fructifiqui d’alguna manera i no es quedi en sangtraït.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia