Opinió

LA GALERIA

‘Act for Catalonia’

Hem d’activar una mena de diplomàcia de proximitat per tal d’ajudar a incrementar la pressió internacional al govern espanyol

Benvolguts lectors, amb el títol anglosaxó Act for Catalonia, Òmnium Cultural ha engegat una campanya –al meu entendre molt positiva, cívica, necessària i ambiciosa– per tal d’instar els ciutadans de l’Estat francès, Alemanya i el Regne Unit a enviar missatges directes als seus caps de govern sobre el contenciós català. Aquesta agosarada acció digital massiva pretén interpel·lar, el desembre del 2019, els líders dels tres estats més importants de la UE, és a dir el president de la República francesa, Emmanuel Macron, la cancellera de la República Federal Alemanya, Angela Merkel, i el, de moment, primer ministre britànic, Boris Johnson.

L’objectiu d’aquesta nova acció cívica europea d’Òmnium és pressionar els tres principals mandataris europeus perquè s’impliquin en la solució del conflicte català i per l’alliberament immediat de tots els presos polítics. De fet, a través d’una plataforma web anomenada ActforCatalonia, els ciutadans d’aquests tres potents i democràtics estats d’Europa tenen la possibilitar de fer arribar al cap del seu executiu una petició en què se’ls demana que no “mirin cap a una altra banda” i que traslladin al president del govern espanyol la petició de posar punt final a la “vergonya” dels presos polítics i, alhora, que comenci un procés de diàleg de debò per trobar una solució polític al contenciós entre Catalunya i Espanya.

Tot això, que podria entendre’s com una qüestió individual i interna de l’Estat espanyol, no ho és, atès que afecta drets fonamentals i col·lectius, com ara la llibertat d’expressió i el dret a manifestar-se pacificament i cívicament, dos punts primordials que són els fonaments sobre què s’ha construït Europa després de la fi de la Segona Guerra Mundial; és a dir, el Consell d’Europa, l’any 1948, i el tractat de Roma (embrió de l’actual UE), el 1957.

En síntesi, a través d’aquesta magnífica campanya cívica d’Òmnium, els ciutadans de Catalunya, dintre de les nostres possibilitats, hem d’activar una mena de diplomàcia de proximitat per tal d’ajudar a incrementar la pressió internacional, mediàtica i política, sobre el govern espanyol. Està previst que, el 2020, aquesta acció, Act for Catalonia, s’estengui a Bèlgica, Suïssa, Àustria, Noruega, Suècia, Dinamarca, Finlàndia, Islàndia i els Països Baixos, nou petits estats europeus en què les societats civils comencen a entendre que la vulneració de drets fonamentals s’ha d’aturar en sec i substituir-la per una negociació política de debò, pròpia del segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia