Opinió

la galeria

Barricada, com a casa

Barricada va actuar sovint a les comarques gironines, i Alfredo Piedrafita va estar a punt de produir el primer disc de Barri Baix

El 29 de febrer vinent actuarà a La Mirona Enrique Villarreal, El Drogas, que va ser cantant i baixista dels navarresos Barricada durant tres dècades i ha publicat en solitari el quíntuple Sólo quiero brujas en esta noche sin compañía. En els anys vuitanta i noranta, Barricada va ser una de les bandes referencials del rock dur a l’Estat espanyol i, juntament amb Los Suaves, va obrir el camí perquè altres grups perifèrics –Extremoduro o Platero y Tú– competissin en igualtat de condicions amb els grups madrilenys hereus de l’escola de Leño, Burning i Chapa Discos.

En la seva etapa de més activitat, Barricada va ser una presència habitual en els escenaris gironins. Per exemple, el 1985, l’any en què va publicar el seu segon disc, Barrio conflictivo, Barricada va actuar el 28 de juny al pavelló de la Devesa de Girona, en una nit de rock compartida amb els gironins Exterminio, els banyolins És Igual, els rosincs Locura de Amor i els bisbalencs Bit-Zack. La premsa gironina deia llavors que Barricada era un grup madrileny “integrat per antics components de Leño”. Barrio conflictivo havia estat produït per Rosendo, però Barricada provenia del barri pamplonès de Txantrea.

Barricada també va tocar el 21 d’octubre del 1988 a la segona Nit de Rock de Banyoles, que va obrir la festa de Sant Martirià amb un cartell tan ampli com divers, completat per Jaume Grabuleda i l’Escomesa Lúdica, Isis, Kirlian, Sopa de Cabra, Es un Placer i HHH. El 20 de juliol del 1990 El Drogas i companyia van tocar a les antigues casernes de Girona, dins la gira de Pasión por el ruido; el 20 de setembre del 1991 ho van fer al poliesportiu de Peralada, amb Disturbio obrint la nit, i el 23 de novembre del mateix any al Palau de Fires de Girona, amb Sui Generis. El 27 de juny del 1992, Barricada va presentar Por instinto al camp de futbol d’Olot, amb els gallecs Los Motores com a teloners. L’1 de maig del 1993 els navarresos van actuar a la plaça de toros de Figueres, i també dins la gira de Balas blancas, van tornar a Banyoles el 18 de setembre del mateix any, de nou amb Disturbio. El 16 de setembre del 1995 va reincidir al Palau de Fires de Girona, amb Agua Bendita. La connexió gironina de Barricada va ser tan gran que fins i tot el seu guitarrista Alfredo Piedrafita va estar a punt de produir el debut de Barri Baix. Eren bons temps per al rock sense additius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.