Opinió

A la tres

Estem pitjor?

“Els humans tenim tendència a creure, falsament, que qualsevol passat va ser millor

Els humans tenim tendència a creure que qualsevol passat va ser millor, quan, tret de les vivències individuals o de col·lectius determinats en què certament un pot estar més fotut que anys enrere, la realitat és que globalment la humanitat agafada en colla ha viscut èpoques tant o més dolentes. Comparem. Fem un cop d’ull a la dècada dels deu que s’acaba. Fatal. Guerra de Síria, crisi migratòria, canvi climàtic, crisi econòmica crònica, ofensiva espanyola contra Catalunya. Etcètera.

Ara comparem-ho amb la dècada dels deu del segle passat: 17 milions de morts en la Primera Guerra Mundial, entre 50 i 100 milions de morts en onze mesos per la grip; Revolució Russa; revolta de Pasqua irlandesa; enfonsament del Titanic, que en aquest marc catastròfic resulta anecdòtic, i l’establiment de l’estat d’excepció a Catalunya com a culminació d’una campanya fracassada per aconseguir l’estatut d’autonomia. Brutal. Totes aquestes desgràcies, per postres, els nostres avantpassats les van haver d’entomar sense seguretat social, ni internet, ni tampons, ni telèfon mòbil, ni rentadora.

És evident que no ens podem basar en la idea que el món sempre ha estat una olla de grills per arronsar les espatlles i ignorar els mals que ens assolen. Però sí que hauríem de trobar el costat positiu de les coses per poder avançar. Com escriu el psiquiatre Ramon Riera en el llibre L’herència emocional, la lectura del qual us recomano fervorosament: “Entre els intel·lectuals hi ha la moda de ser catastrofista, com si tenir esperança fos un plantejament ingenu i superficial, com si no ser extremament crític amb tots els aspectes de la vida moderna no fos prou progre. Paradoxalment, aquest derrotisme generalitzat, aparentment progressista, i la negació del progrés del món postindustrial ajuden a crear el pànic que alimenta l’ideal ultradretà de retornar als valors d’un passat suposadament millor.” Reflexió de fi d’any que hauríem de tenir en compte a l’hora d’afrontar el futur, prioritzant les oportunitats a les pors. Ànims i #llibertatpresospolíticsiexiliats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia