Opinió

A la tres

De Sau a l’1-O en Rodalies

“L’Estatut de fa 40 anys era prudent però engrescador. El traspàs de Rodalies de fa 10 anys, un nyap més per dir prou!

Els redactors de l’Estatut de Sau, fa 40 anys, van ser realistes i el diàleg amb l’Estat va fer que cap formació política de les que van elaborar-lo demanés incloure-hi l’autodeterminació. Tot i la prudència del text, encotillat en la recent Constitució de 1978, el marc autonòmic engrescava per la capacitat d’autogovern que oferia, una de les més altes del món. El creixement competencial va anar bastint la Generalitat, fins que la recentralització estatal posterior als Jocs Olímpics i l’Expo de 1992 va començar a desencisar Catalunya, fins a fastiguejar-la. La lectura judicial restrictiva i unidireccional de la legislació marc entre les autonomies i l’Estat ha acabat desembocant en una profunda esquerda difícil de restaurar. Potser perquè, com lamenta en el reportatge d’avui Josep Sendra –un dels “pares de l’Estatut”–, els polítics d’ara no s’escolten.

L’aplicació restrictiva de l’autogovern de Sau ens ha fet adonar de les mancances del sistema autonòmic i constitucional, que permet a Catalunya gestionar serveis i fer política de curta distància, però amb el vistiplau i sota el control econòmic, com a mínim, de l’Estat. El paradigma de la contradicció va ser el nefast traspàs de Rodalies de fa 10 anys, cortina de fum per apaivagar el descontentament per les infraestructures. L’últim exemple, ja esperpèntic, ha estat canviar enguany de nom l’aeroport del Prat pel de Josep Tarradellas.

Catalunya ha dit ja prou de traspassos nyap emparats en el règim de 1978. Ara bé, les enganyifes competencials de l’Estat no ens haurien de distreure de la importància de continuar gestionant allò aconseguit des de Sau: seguretat –encara que vigilada–, trànsit, presons, educació, llengua, sanitat, afers socials... amb imperfeccions de finançament i decisió, i amb l’amenaça de l’aparell judicial, però amb capacitat de maniobra i projecció. Mentre el marc polític no canviï, o s’arribi a un acord amb l’Estat per votar si es modifica, o Espanya proposi una altre mena de relació amb Catalunya... fermem el que va emergir de Sau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia