Opinió

De set en set

La sacsejada de Tarragona

Les alarmes no van sonar minuts després de la brutal explosió de la setmana passada perquè la població es confinés –fet més que discutible veient-ne el calibre, per molt que es comprovés al cap de poc que no comportava riscos per a la salut–, però sí que han saltat definitivament en els dies posteriors a tots els sectors implicats, començant per les administracions, per afrontar d’un cop la qüestió de la seguretat amb la responsabilitat que és exigible. La concentració a Tarragona del polígon petroquímic més gran del sud d’Europa no és un joc de nens i tots els protocols teòrics van revelar notables llacunes d’aplicació, sobretot de cara a una població que viu vora una bomba de rellotgeria i que ja l’endemà va sortir al carrer a dir prou i a exigir explicacions com mai havia fet.

La sacsejada física ha donat pas a una altra que ha de ser de més abast. En espera encara de conèixer les causes de l’explosió –confiem que s’estigui investigant en profunditat–, tots els indicis apunten a l’empresa Iqoxe, a qui la Generalitat ha obert diversos expedients i que els sindicats, que ja han anunciat una vaga per exigir-les, denuncien que va ignorar les demandes de més prevenció en matèria de seguretat i salut laboral. I ahir mateix, l’alcalde, Pau Ricomà, en una breu conversa amb Pedro Sánchez, va arrencar el compromís de posar fil a l’agulla a una agència de seguretat per a la química.

És clar que tot plegat són pedaços que no anul·laran el risc. A llarg termini cal prendre altres vies i si la tendència òbvia és posar fi als combustibles fòssils i als plàstics, en la mesura que es trobin alternatives i avanci la tecnologia, farien bé de començar a pensar en una progressiva reconversió industrial cap a activitats menys perilloses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia