Opinió

A la tres

El pecat original

“Ha estat la legislatura de la desconfiança quan no era tan difícil la unitat d’acció

Tot indicava que la imatge de dilluns, en què els consellers de JxCat es van aixecar per aplaudir el discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament, mentre els d’ERC no es van moure, tindria conseqüències. Dimarts, just després d’escoltar al mateix Parlament sis dels presos polítics, els que tenien funcions executives en el govern de Carles Puigdemont, Torra es va reunir amb el seu nucli dur i va canviar el pla de dimarts, sense comunicar-ho als seus socis. Aquest era, només, un episodi més del serial de desencontres entre els dos socis de govern que es va iniciar amb la investidura fallida de Carles Puigdemont i que va acabar dilluns amb la inhabilitació, per part de la mesa del Parlament amb el suport d’ERC, de Torra com a diputat. La situació generada després de l’octubre del 2017 no ha estat gens fàcil; la repressió, la manca de lideratges, la direcció de polítiques des de centenars de quilòmetres, etcètera, han anat laminant el moviment independentista. En tot plegat hi ha un pecat original: els partits independentistes i les entitats que els donen suport havien d’haver estat capaços d’analitzar fredament en quina situació s’estava el novembre del 2017, en plena aplicació del 155, i haver pactat un full de ruta, un mínim comú denominador per avançar plegats. Això no només no es va fer, sinó que es va entrar en una espècie de cursa per demostrar qui és més independentista que, en moltes ocasions, ens va dur a l’absurd.

Ahir, Torra va anunciar que la legislatura estava esgotada o, el que és el mateix, que ha fracassat en l’intent de mantenir unit l’independentisme i d’avançar cap a la República. En les properes eleccions, encara sense data, els ciutadans decidiran a qui li fan pagar els plats trencats. Ara, cal no oblidar que tot això passa en un període de repressió que no s’atura, amb un president que està pendent de ser inhabilitat per haver penjat una pancarta, amb un president del Parlament que pot ser imputat per desobediència en els propers dies per haver aprovat mocions polítiques, amb una JEC i un Suprem que juguen a polítics i que volen incidir en la campanya... El pecat original va ser no avançar-se a tot plegat. Ara caldrà tornar a començar amb el tauler que surti de les eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia