Opinió

Full de ruta

“Paciència i contenció”

La magistrada del TSJC va ordenar a les policies actuar amb “contenció”. On queda, doncs, l’acusació de passivitat contra els Mossos?

Mercedes Armas és la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va ordenar a la policia que aturés el referèndum de l’1-O. La tarda del 27 de setembre es va reunir amb els tres comandaments policials –el cap de la Guàrdia Civil, Ángel Gozalo; el de la Policía Nacional, Sebastián Trapote, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero– i els va agrair, per endavant, el seu esforç “ja que l’1-O serà un dia difícil” i, atenció, els va demanar “que actuessin amb paciència i contenció”. Aquest fet, que per si sol ja desmuntaria tota l’acusació de la fiscalia contra la cúpula d’Interior si aquest no fos, de nou, un judici polític, de venjança, el va revelar el lletrat de l’administració de justícia de la sala penal del TSJC que era present a la trobada.

Recorden el protagonisme que va tenir a tots els mitjans de comunicació la secretària judicial del jutjat número 13, el jutjat que va ordenar els escorcolls del dia 20 de setembre del 2017, els que, de fet, van dur Jordi Cuixart i Jordi Sànchez a la presó? Ella, simpatitzant, legítimament, de grups contraris al sobiranisme, va detallar amb tot luxe de detalls davant al Suprem una situació postapocalíptica que no quadra amb res del que van viure la resta de la gent que va ser allà. Ara, és més que possible que aquelles sensacions que va descriure fossin les que va viure, tot i que a l’Audiencia Nacional ja va matisar alguna cosa. Aquest protagonisme que va tenir als mitjans i a les xarxes ha estat inversament proporcional al que ha tingut el seu company Joaquim Martínez, que desmunta la tesi de la passivitat dels Mossos l’1-O i posa en entredit els informes de la Guàrdia Civil en els quals –amb un trist copiar i enganxar que inclou tots els errors de traducció– s’ha basat l’acusació de la fiscalia. Els Mossos van mobilitzar 11.420 dels 12.836 agents disponibles aquell dia, però van actuar seguint el que els havia ordenat Armas: paciència i contenció. La que no van tenir ni Guàrdia Civil ni Policía Nacional, perquè feia dies que planificaven el seu escarment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia