Opinió

Keep calm

Mesures actuals

A mi em dona mil cops més seguretat una Alba Vergés envoltada de científics que un Salvador Illa acompanyat de policies i militars

El maig del 1918 va arribar a Catalunya una de les epidèmies més mortíferes de la història. Em refereixo a l’anomenada grip espanyola, que, només a Europa, va posar fi a la vida de més de 20 milions de persones, el doble que les provocades per la Gran Guerra. En aquells dies desgraciats, la Mancomunitat va fer públiques unes mesures per lluitar contra aquella pandèmia. Molt actuals si les comparem amb les que se’ns proposen avui contra el coronavirus. En primer lloc, higiene. “S’ha d’extremar la netedat del cos i, molt especialment, de la boca, nas i mans.” I, en cas de tenir els primer símptomes, “tot refredat, tota angina, tot malestar [...]”, s’ha d’aïllar el pacient de la resta de la família “en una habitació espaiosa, assolellada i de fàcil ventilació”. S’insistia, també, en la desinfecció de la roba i de la vaixella on mengés el malalt i en l’ús del lleixiu com a arma contra el virus. Així mateix, des de la Mancomunitat es posava l’accent en el fet que els grans propagadors “del microbi” eren, en primer lloc, les persones “que van a grans llocs de reunions, com envelats, mercats, teatres, cinemes, escoles, esglésies...” i se’n demanava el tancament. I, en segon lloc, advertien que el virus corria gràcies a les persones que viatjaven i, per això, recomanaven reduir al màxim “les relacions poble a poble”. Com veuen, més enllà de les migrades competències de la Mancomunitat, les mesures eren d’un sentit comú que esborrona. Eliminar les relacions poble a poble! Una frase que fa plorar si penses en la conca d’Òdena i en la denegació per part del govern espanyol del confinament total reclamat per la Generalitat. Una més. Com els tests defectuosos comprats a la Xina, l’absurda recentralització de competències per lluitar contra la pandèmia o el “este virus lo paramos unidos” amb tuf de patrioterisme barat. Què volen que els digui, a mi em dona mil vegades més seguretat una Alba Vergés envoltada de científics que un dubitatiu Salvador Illa acompanyat de policies i militars. O és que volen matar el virus a canonades?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia