Opinió

A la tres

Atracament governamental

“L’Estat es queda els diners dels ajuntaments, no els els retornarà fins al 2022 i no explica ni com ni a qui

Totes les dades indiquen que l’administració municipal és la més responsable, del punt de vista econòmic. De fet, del 100% del deute públic de l’Estat espanyol, el 72% l’ha generat l’administració central, el 26%, les comunitats autònomes, i només el 2% és responsabilitat de les corporacions locals, ajuntaments i diputacions. En l’època del PP, Cristóbal Montoro, com a ministre d’Hisenda i en el marc d’una campanya recentralitzadora que el PSOE ha mantingut vigent, va impulsar, entre d’altres mesures de pretés control –per què no controlava l’administració central, la que més malgasta?–, una llei que collava de mala manera als ajuntaments i, entre d’altres aspectes, posava uns condicionaments gairebé insalvables per reinvertir el seu propi superàvit. És a dir, que l’administració que havia fet el deures, la municipal, amb alguna excepció, és clar, era la més castigada i des del 2012 s’ha de moure sota una legislació, l’anomenada llei Montoro, que no fa més que posar traves.

I ara resulta que el govern del PSOE i de Podem no només avala la llei Montoro, sinó que aprofundeix la desconsideració cap al món municipal obligant els ajuntaments a cedir els seus superàvits perquè sigui l’Estat qui els gestioni. En resum, els ajuntaments hauran de cedir els seus romanents, que haurien d’estar usant per ajudar els seus ciutadans en aquesta situació de crisi, perquè l’Estat els fiqui en un fons comú, amb els fons europeus, els de les pensions, etcètera, i decideixi com s’han de gastar. Ah, i no començarà a reinvertir els diners que són dels ajuntaments fins al 2022. No se sap amb quins criteris els repartirà, més enllà que deixarà fora els municipis amb romanent negatiu, és a dir, deixarà part dels ciutadans sense la possibilitat de rebre ajuts sense analitzar perquè aquell municipi –potser petit, amb molts de nuclis agregats i, per tant, moltes despeses de serveis– no ha pogut generar superàvit. Hauria de sorprendre aquesta decisió venint d’un govern d’esquerres, però, vist el seu dia a dia, ja no sorprèn res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia