Opinió

De reüll

1957, la Catalunya rural

Els americans volien informació sobre territoris estratègics

Aquesta setmana la Generalitat de Catalunya ha aprovat el decret de turisme que hi havia pendent des del 2015. S’ha aprovat amb alguns punts ja obsolets, però amb la voluntat de donar resposta a un sector en procés de canvi constant. I, amb la Covid-19, encara més.

Amb el nou decret només els allotjaments construïts abans del 1957 podran ser considerats establiments de turisme rural. Això és així perquè la Generalitat només disposa d’una fotografia aèria de Catalunya on es poden identificar totes les construccions anteriors al boom urbanístic dels anys seixanta. És una fotografia que va fer l’exèrcit americà en plena guerra freda amb la voluntat de disposar de tota la informació sobre el que els americans consideraven territoris estratègics.

Les fotografies es van fer en dues sèries: la sèrie A, els anys quaranta, tot just acabada la Segona Guerra Mundial; i la sèrie B, entre 1956 i 1957. Els americans van fer les fotografies d’acord amb l’exèrcit franquista. La història ha aclarit més o menys els objectius dels EUA quan va fer les fotos. Sabem també que permeten identificar el final de la Catalunya rural. El que no sabem és què en va treure d’aquestes fotos l’exèrcit espanyol en un moment de plena repressió contra Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia