Opinió

opinió

Prioritats

Escoltades les primeres sessions parlamentàries de la temporada, no sembla que ses senyories hagin canviat respecte al mes de juliol. Les estratègies polítiques acompanyades de picabaralles continuen a l’ordre del dia. Bona part de la classe política esperava aquest setembre una convocatòria imminent d’eleccions al Parlament de Catalunya, un fet que podia justificar unes tensions que ara han perdut sentit. El panorama indica que és probable que la data electoral vagi per llarg malgrat que Torra sigui inhabilitat en els pròxims dies. Existeixen prou fórmules per anar allargant uns mesos fins ben entrat l’any vinent la legislatura catalana amb un president inhabilitat.

D’altra banda, ara mateix per al govern espanyol les urgències no estan ni en la taula de diàleg amb Catalunya ni en la repercussió de la possible inhabilitació al president Torra. La urgència de Pedro Sánchez se centra a aprovar el pressupost de l’Estat per a l’any vinent. Quadrar els números per al complicat any 2021 li pot donar aire fins i tot per acabar la legislatura espanyola. Amb els comptes aprovats li seran més suaus les comissions d’investigació que hi hagi pel Partit Popular, Podem o el rei emèrit. Sánchez pot aprovar el pressupost amb Ciutadans i el PNB –180 diputats– sense haver de necessitar ni ERC ni el PDeCAT ni Bildu ni el PP. En cas que vagin maldades amb el soci, Sánchez pot abandonar Podem i triar el PP.

Fa dies que Torra va aconseguir, amb el suport dels comuns, aprovar el pressupost català que havia elaborat en bona part ERC. Amb el panorama actual el pressupost català ha perdut vigència, tot i que políticament li ha donat aire. Malgrat tot, el govern espanyol estarà atent al debat de política general de dimecres al Parlament. Atent sobretot a les discrepàncies que pugui haver-hi entre JxCat i ERC, i no precisament per poder aprovar el pressupost de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia