Opinió

A la tres

Tres anys a la presó

“Avui fa just un any de la sentència de l’1-O; els Jordis, però, divendres en farà tres que són a la presó i la resta, prop o més de mil dies

No deu ser cap casualitat que aquests dies, que es compleix un any de la sentència de l’1-O, alguns diaris unionistes ens informin dia sí i dia també sobre els indults que han d’arribar. Sembla com si, arribats els indults –o la famosa reforma del Codi Penal– tots plegats hàgim de girar full. Diuen (diuen, diuen, diuen) que aquest és un dels temes que es van tractar en la primera reunió (i única, no se n’oblidin) de la taula de diàleg, el febrer passat. Que algú de la delegació espanyola va preguntar en veu alta si “el problema” (ells en diuen “el problema”, d’això que nosaltres trobem que és una solució) continuaria existint, si es trobessin vies per resoldre l’embolic judicial en què ens trobem. M’imagino, pel que estic sentint aquests dies, que els deurien dir que sí, que “el problema” va més enllà de la sentència de l’1-O. Hi he pensat en llegir l’article que avui publiquem de l’exconseller Jordi Turull, quan qualifica d’“escarment d’estat” la situació que estem vivint. Fan feredat, algunes de les seves reflexions. Començant, és clar, per aquest any que a alguns de nosaltres, de tantes coses que passen, pot ser que ens hagi semblat que ha passat volant. “Els dies, les setmanes i els anys aquí, a la presó, són eterns”, ens recorda Turull. Fa gairebé mil dies que hi és, a la presó. Oriol Junqueras i Quim Forn, més de mil. Bassa, Romeva, Rull i Forcadell, també gairebé mil. I els Jordis, aquest divendres farà tres anys clavats que hi són. Tot i els gairebé mil dies (i mil dies són molts dies), Turull parla de la necessitat “de deixar d’autoflagelar-nos” (en tenim motius, de tota manera) i convida a “passar de la retòrica de la denúncia a l’acció”. “Cal recuperar la iniciativa dels fets”, afegeix. Si l’article de Turull el llegeix la fiscalia, demanarà altre cop que es “reeduqui” els presos, com ha fet fins ara a cada recurs contra els permisos penitenciaris. I ja saben vostès que quan diuen “reeducar” els presos volen dir que han de pensar diferent. Amb indult o sense, amb reforma del Codi Penal o sense, no em sembla pas que hagin canviat gaire. Tenen mala peça al teler, els que ho pretenen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia