Opinió

A la tres

Cap més avançament

“La Covid no ens hauria de superar un altre cop si evitem errors, com el de la Sagrada Família, i no esprintem en una pandèmia de fons

Tranquil·litza llegir el doctor Antoni Trilla com analitza la segona onada de la Covid-19. I alhora ens fa prendre consciència del que hauria de ser la vida els pròxims anys, encara en pandèmia. Serenor i responsabilitat col·lectiva ens han faltat al llarg de les dues primeres onades i esdevindran clau per no veure’ns avançats pel virus una tercera vegada. La primera onada ens va agafar desprevinguts i, la segona, l’hem accelerat amb una desescalada massa ràpida. Hauríem de ser més conscients dels errors comesos i que voler córrer massa en aquesta cursa de fons no farà altra cosa que facilitar a la Covid d’avançar-nos. I ja sabem el cost i esforç social, econòmic i d’ànim que implica recuperar terreny al virus.

En la nova desescalada no seria estrany recomanar l’ús de la mascareta en aquells espais que crèiem segurs o en aquells on ens relaxàvem, com ara els domicilis, restaurants i llocs de treball. El contagi en alçar la veu sembla més gran que no pas en tocar amb les mans una superfície de l’espai públic, semblen decantar-se ara els experts. Tampoc no vàrem saber, el món en general, emprar indicadors comuns, ni tampoc enviar els missatges d’avís als grups específics de població, com ara els joves. Haurem d’acostumar-nos a repetir tests, PCR o d’antígens, per participar en activitats o entrar a espais comuns. L’oci i la cultura hi semblen abocats per poder reobrir portes amb prudència.

La governança a cegues fa disculpable l’error, sobretot si no es repeteix o s’intenta esmenar sense renunciar a continuar aplicant mesures i provant l’eficàcia d’altres restriccions, com ara el silenci al transport públic. És el mètode científic d’assaig-error, intent-èxit... Només l’avenç científic i la consciència social i de salut pública ens trauran de la pandèmia. No hi ajuden, però, actes com el de la Sagrada Família amb 600 persones. Encara que legal pel percentatge d’aforament, mancat d’ètica després de dos caps de setmana de confinaments municipals de tota la ciutadania. En aquest cas, indigna llegir-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia