Opinió

Keep calm

PPCC, mapa i estratègia

La Fundació Reeixida ha reeditat el conegut mapa de totes les comarques dels Països Catalans de Joan Ballester, autor del popular lema “de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó”, per commemorar el 40è aniversari de la seva mort. Per l’exhibició i venda del mapa dels Països Catalans el franquisme va condemnar Ballester per propaganda il·legal a cinc anys de presó, dels quals va complir tres mesos i vint dies a la presó Model de Barcelona.

Joan Fuster va definir el mapa com “a maniobra més eficaç mai feta pels Països Catalans” i la seva reedició, que serà repartida arreu dels territoris, esdevé també, una maniobra ben oportuna. Més enllà de la nostàlgia i el sentiment, els Països Catalans són una oportunitat.

L’Euroregió Mediterrània representa el 36,5% de les exportacions i el 37,4% de les importacions de l’Estat espanyol. Representa el 31% del PIB. I, pel que fa als ports de l’Estat, Barcelona, Tarragona i València sumen el 34,4% del benefici.

Els tres territoris pateixen dèficit fiscal amb l’Estat espanyol. Balears és la segona que més aporta i la novena en recursos rebuts. Catalunya, la tercera i la desena en recursos rebuts, i el País Valencià la novena en aportació i la quinzena a rebre recursos. I, lluny del poder de Madrid que genera ocupació per l’acumulació de l’administració pública, Catalunya i València generen gairebé el 36% de l’ocupació en indústria de l’Estat. Aquestes coincidències i oportunitats compartides requereixen una estratègia conjunta: un finançament just, el corredor mediterrani i una indústria cultural i comunicativa de més de deu milions de persones no ens poden passar per alt. La reedició del mapa ens ajudarà a recordar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia