Opinió

opinió

Blockchain contra el virus, un model col·laboratiu

La Covid-19 ha obert una crisi econòmica sense precedents. L’anhel de la ciutadania és el retorn a una mínima normalitat. Les mesures de tancament d’espais públics, el distanciament social, les mascaretes i el rentat de mans mantenen una lluita difícil contra la infecció, i les perspectives no són gaire optimistes. La vacuna –amb una distribució insuficient– trigarà encara molt de temps a immunitzar un percentatge significatiu de la població. És per això que cal buscar fórmules que permetin, malgrat la pervivència del virus, anar conquerint nous estadis de normalitat i activar l’economia. Amb aquest objectiu hem començat un projecte que podria obrir una porta a l’esperança. Durant el mes de març, la ciutat de Girona es convertirà en un banc de proves per mirar de recuperar, amb el suport de la tecnologia més avançada, les activitats econòmiques, socials o esportives pròpies de la prepandèmia, sempre amb la màxima seguretat sanitària i evitant qualsevol risc d’infecció. La prova pilot Obrir Girona (obrirgirona.cat) inclou trobades socials, actes culturals, esdeveniments esportius i altres propostes que s’aniran perfilant.

La iniciativa parteix del Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), una entitat amb seu a Girona impulsada per les cambres de Barcelona i Girona i participada per l’Ajuntament de Girona, la UdG i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya. Aquest projecte pilot compta també amb la col·laboració de la International Chamber of Commerce (ICC), que agrupa i coordina les cambres de comerç de tot el món. Gràcies a una plataforma i a una aplicació mòbil molt innovadora que treballa amb la tecnologia blockchain, els usuaris poden verificar, a través d’un passi digital Covid-free, el seu estat de salut de cara a tercers, però sempre preservant la privadesa de les dades, que estan perfectament encriptades i no surten mai del propi dispositiu. Els certificats de salut o els resultats de les proves no es guardaran en cap base de dades externa ni en cap sistema centralitzat. La implantació i arrelament que tenen les cambres de comerç arreu del món la fan una entitat única per tal d’adoptar aquest passi com a estàndard internacional.

La tecnologia blockchain ens marca el camí. La cadena és invulnerable i potent gràcies a la cooperació de les parts. De la mateixa manera, les institucions i les empreses hem d’aprofundir també en el treball col·laboratiu i abandonar els personalismes. El centre no existeix; és la cadena. Això implica un nou lideratge, un lideratge que busca complicitats, sap trobar interessos comuns, s’orienta en l’obtenció de resultats i no veu la diferència com un obstacle, sinó com un enriquiment i una oportunitat. La prova pilot Obrir Girona és una cadena que aglutina institucions, entitats i empreses molt diferents. Les entitats impulsores estem rebent moltes complicitats: el Patronat de Turisme Girona-Costa Brava, el Girona Futbol Club, el restaurant El Celler de Can Roca, l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona, el festival de teatre Temporada Alta, l’associació de comerciants Girona Centre Eix Comercial, i molts més agents que volen participar en aquesta iniciativa pionera. A la nostra cadena de valor i de cooperació s’hi ha afegit el Col·legi de Farmacèutics, que s’ocuparà de validar i introduir en la innovadora aplicació de mòbil els certificats de les proves de la Covid-19. S’hi entraran les vacunacions, els certificats i els testos que realitzaran les farmàcies. Per accedir als actes programats a la prova pilot, només caldrà mostrar la credencial digital personal. Els resultats del projecte Obrir Girona serviran per perfeccionar el sistema i desplegar aquesta fórmula a la resta del país. La tecnologia i l’esperit col·laboratiu són, ara mateix, els millors aliats per combatre la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia