Opinió

Tribuna

Ho ignora, Pedro Sánchez?

“No pot ser que conegui aquesta Història, perquè reconeixeria que “hem sigut un estat des del 785 fins al 1714”, i que l’hem intentat recuperar durant una República que acabà amb l’assassinat del nostre president Lluís Companys

Anunciar “un proyecto de futuro para toda España”, anunciar les “prebendes” dels indults que l’Estat espanyol ens regala, fer-ho des del “tòtem català” del Liceu, convidar el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i en lloc seu, “don Jordi Puigneró i Ferrer”, sense el tractament d’Honorable, sense haver tancat tractes, sense asseure’s a “la taula de negociació”, sona a una grandíssima humiliació. I és que el president del Reino se sent l’Autoritas... Exactament.

Davant tanta estultícia, només pots preguntar-te: té idea, Pedro Sánchez, president del Gobierno de España gràcies a l’ajut de “les nacions” menystingudes que li donen suport, sap que hi ha la Història darrere aquestes entitats que el sostenen? Sap que Catalunya inicia la seva existència com a estat medieval per a arribar al 1714, i el reinicia des del 1800 fins ara? Sap per què hi ha hagut l’anomenada revolució dels somriures? Sap el perquè de l’1-O? No. Amb les seves actituds demostra ben clar que ho ignora tot.

Ignora que l’inici embrionari de Catalunya és el 785, quan l’imperi carolingi assumeix dins la seva estructura de comtats (GREC) aquestes terres que anomenem Catalunya Vella. Ignora que les comarques de l’anomenada Catalunya Vella conserven els noms topònims d’aquells comtats? Sap que Osona era el comtat d’Osona organitzat per Jofre el Pilós? (Dr. Quim Nadal). Que la Cerdanya era el comtat de la Cerdanya i que l’Urgell era el comtat d’Urgell? Sap que pertanyien a aquell territori que anava d’Aquisgrà a Barcelona i que el 985 el comte Borrell II se’n va declarar independent? Sap que aleshores s’inicia el que podem anomenar, amb nomenclatura actual, “l’Estat català”?

Des del centre d’aquest Estat ‘MonsteR’ que ens governa, que un dia del 1714 s’empassà tots els regnes, comtats i principats lliures per a convertir-los en l’organització UNA, neutra, que encara és, sense atendre la veritable composició mil·lenària, que intentà soterrar-lo. No. Des d’allà no ho pot “saber”, tenir cultura sobre l’Estat que governa.

Ignora que quan al final del 1700, quan feia uns escassos 80 anys dels Decrets de Nova Planta, ja van publicar-se Los Condes de Barcelona vindicados, i una gramàtica de Pau Ballot? Que tot el segle que va del 1800 al 1900 és una lluita de recuperació de la llengua prohibida i de l’Estat perdut fins a arribar a les Bases de Manresa? Sap qui és Joan Maragall? Sí, el que diu “Adeu, Espanya” a inicis del 1900, ...i, finalment, ignora que el 1933 Catalunya recupera l’existència política amb la República Catalana que durà fins a l’entrada del gran dictador, el 39, amb les seves tropes emplenant la Diagonal?

No. No pot ser que conegui aquesta Història, perquè reconeixeria que “hem sigut un estat des del 785 fins al 1714”, i que l’hem intentat recuperar durant una República que acabà amb l’assassinat del nostre president Lluís Companys. No, no pot ser que conegui aquests fets estudiats per la historiografia d’arreu d’Europa, per Pierre Bonnassie, Pierre Vilar, per John Elliott, per un llarg etcètera de doctors en història de casa nostra, com els Sobrequés, Vicens Vives, Soldevila, Ruiz-Domènec, el dr. Simon... I un llarg etcètera de lingüistes alemanys del 1900, que van redescobrir la nostra llengua, articulada amb aquells fets. És que ignora el sentit de les manis dels 11 de Setembre. Ignora que vam votar en un referèndum l’1-O del 17 –i que l’Estat ens prohibia– perquè encara sabem aquesta història? Que volem una amnistia per a tots els presos i exiliats i per a tota la gent que ha estat, és i serà perseguida per una organització criminal, creada per a robar als catalans “personalment”.

I si ho sap, com gosa organitzar pel seu compte un acte per a explicar “un proyecto de futuro para toda España”, anunciant la nova bona d’uns indults... que avui ja corre que no seran irreversibles? I ho farà des d’un púlpit sagrat, sense abans haver arrodonit el tema amb el president de Catalunya, amb l’esperada taula de negociació. No. Volem sospitar que no en sap res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia