Opinió

A la tres

Un estat revengista

“Passen els anys i Espanya segueix com sempre. Ara no executa dissidents, però els continua arruïnant la vida

“Hi ha un temps per al càstig i un altre per a la concòrdia”, va dir Pedro Sánchez ara fa alguns dies, com si fos el papa de Roma o el líder messiànic d’una secta, o, encara pitjor, el dictador que diu quan s’han de castigar i quan s’han de perdonar aquells que gosen qüestionar les seves directrius o les de l’estat que presideix.

Moral catòlica medieval per a una operació de rentada de cara vers Europa i l’aigua que ja ha començat a baixar d’uns tribunals i d’unes instàncies que, sortosament, tenen la independència que tant els manca aquí a jutges i fiscals. L’aigua que baixa i la que baixarà d’Estrasburg, de Luxemburg i de Brussel·les i que deixarà en evidència que el “càstig” a aquells que van gosar desafiar l’Estat durant el referèndum de l’1-O ha estat totalment fora de lloc i digne, ell sí, de puniment.

Espanya, però, continua movent-se com cinc-cents anys enrere, quan el duc d’Alba arrasava les ciutats de Flandes que gosaven desafiar-lo, n’executava els seus caps i els confiscava els béns en nom del rei. O com en fa tres-cents i les tropes borbòniques cremaven Xàtiva i castigaven amb igual duresa la ciutat per haver donat suport a l’arxiduc Carles. O com en fa vuitanta i la dictadura de Franco confiscava els béns d’aquells demòcrates que havia afusellat o dels qui s’havien exiliat. Si ens hi fixem bé, només ha canviat que ara els “culpables” no són cremats a la foguera, morts a la forca o afusellats, tot i que, sentint algunes veus de la dreta, semblaria que de ganes de passar els independentistes a fusell no els en falten.

No els maten, però els condemnen a penes de presó indignes –als dirigents i als qui els fan costat al carrer protestant– i, per si no n’hi haguera prou, un tribunal tardofranquista i nepotista els passa comptes i els arruïna la vida i la de les seves famílies. Com van fer amb Guillem d’Orange a Flandes, amb el general valencià Joan Baptista Basset a Barcelona i amb Emili Darder, alcalde republicà de Palma.

Passen els anys i Espanya continua sent l’estat revengista de sempre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia